Stroomstoring treft 300 miljoen Indiërs

An Indian passenger sits as others sleep inside the compartment of a stationary train following the power outage that struck in the early hours of Monday, July 30, 2012 at a train station in New Delhi, India. A major power outage has struck northern India, plunging cities into darkness and stranding hundreds of thousands of commuters. (AP Photo/Altaf Qadri)
An Indian passenger sits as others sleep inside the compartment of a stationary train following the power outage that struck in the early hours of Monday, July 30, 2012 at a train station in New Delhi, India. A major power outage has struck northern India, plunging cities into darkness and stranding hundreds of thousands of commuters. (AP Photo/Altaf Qadri)

Het noorden van India is vanochtend getroffen door een immense stroomstoring. Meer dan 300 miljoen mensen, ongeveer een kwart van de bevolking, kwamen gedurende enkele uren zonder stroom te zitten. Het zou gaan om een van de ergste stroomstoringen in tien jaar tijd.

De noordelijke deelstaten Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh en Rajasthan kwamen alle zonder stroom te zitten. Ook de hoofdstad New Delhi werd getroffen. Inmiddels zou 60 procent van de gebieden weer stroom hebben, zei minister voor Elektriciteit Sushil Kumar Shinde. De andere gebieden zouden snel weer stroom krijgen.

Stroomstoringen komen steeds vaker voor in India. Volgens deskundigen heeft de stroomproductie de gren s van haar capaciteit bereikt. De heeft hard gewerkt om meer elektriciteitscentrales te bouwen, maar heeft verzuimd het sterk verouderde hoogspanningsnet aan te pakken. Het kleine buurland Bhutan moest vandaag bijspringen om India uit de problemen te helpen.

De vele stroomstoringen hebben bijgedragen aan het afzwakken van de economische groei. Om tijdens stroomstoringen hun productie op peil te houden, zijn bedrijven aangewezen op dieselgeneratoren. Dat levert veel extra kosten op. Door de noodzaak steenkool uit het buitenland in te voeren, is het overheidstekort bovendien gestegen.

De huidige storing heeft deels te maken met de extre me hitte dit jaar. Met temperaturen die afgelopen maand de 50 graden Celsius naderden, zucht India onder de heetste zomer sinds het eind van de negentiende eeuw. Dat heeft geleid tot een forse toename van het gebruik van (stroomverslindende) airconditioners. Lokale overheden hebben ook meer stroom gebruikt dan waarvoor zij toestemming hadden, zei minister Shinde. Hij zei een commissie in te stellen die onderzoek gaat doen naar de oorzaken van de storing.

De stroomstoring leidde in heel Noord-India vanochtend tot chaos. Duizenden treinreizigers in Punjab, Haryana en Chandigarh strandden op het station. De prestigieuze metro van New Delhi moest zijn dienstregeling tijdelijk staken. In steden ontstond verkeerschaos omdat stoplichten het niet meer deden. Ziekenhuizen en waterbedrijven moesten overschakelen op noodaggregaten om te kunnen blijven functioneren.

De stroomstoringen leiden ook in toenemende mate tot sociale onrust in India. Eerder deze maand blokkeerde een boze menigte het verkeer in een buitenwijk van New Delhi, na een stroomstoring die de wijk meer dan 24 uur had stilgelegd. Het kwam tot een confrontatie met de politie.

Op twitter lieten Indiërs uit het arme West-India weten dat ze niet anders gewend zijn. Ondanks de economische groei zijn circa 400 miljoen Indiërs (eenderde van de bevolking) niet aangesloten op het stroomnetwerk.

„Gemiddelde is er dagelijks drie tot vier uur stroom. Dorpen hier hebben geen stroom”, zei Vijay Dwivedi uit Bihar. (BBC, AP, Reuters)