Strijd Aleppo gaat door, inwoners vluchten

Zowel Syrische regeringstroepen als rebellen claimen vandaag overwinningen op elkaar in hun strijd om Aleppo, de economische hoofdstad van Syrië. Volgens de Verenigde Naties zijn naar schatting 200.000 inwoners de stad ontvlucht. Aleppo, in het noorden, telt 3 miljoen inwoners.

Syrische rebellen lanceerden twee weken geleden in een scherpe escalatie van de strijd offensieven in Damascus en Aleppo, die tot dan buiten de opstand tegen president Bashar al-Assads regime waren gebleven. Voorzover bekend werden de rebellen vrij snel weer verdreven uit de wijken die ze in de hoofdstad hadden bezet, maar in Aleppo duren de gevechten voort. Vanochtend was nog het gedreun van artillerie te horen.

Het regime maakte vannacht bekend de wijk Salaheddin in het zuidwesten van Aleppo te hebben „schoongemaakt” en „zware verliezen” aan de rebellen te hebben toegebracht. „Binnen een paar dagen zal de veiligheid naar Aleppo terugkeren”, zei een legerofficier op de staatstelevisie.

Maar rebellen meldden dat regeringstroepen er juist niet in zijn geslaagd Salaheddin binnen te komen. „Wij hebben een nieuwe aanval afgeslagen en vier tanks vernietigd”, zei een naar de rebellen overgelopen rebel. De gevechten belemmeren journalisten om zichzelf een beeld van de situatie te vormen.

Het is ook niet duidelijk hoeveel doden er de afgelopen dagen zijn gevallen. Het regeringsleger zet zware wapens en gevechtshelikopters in. Buitenlandse regeringen en de Verenigde Naties hebben Assad herhaaldelijk gewaarschuwd geen bloedbad aan te richten.

De voorzitter van de Syrische Nationale Raad, Abdulbaset Sieda, riep „broederlanden” en „vrienden” gisteren vanuit Abu Dhabi eens temeer op het Vrije Syrische Leger wapens te leveren. „Wij willen wapens waarmee we de tanks en de gevechtsvliegtuigen kunnen tegenhouden”, zei hij. De Syrische Nationale Raad is een grote oppositiecoalitie. Sieda wees erop dat de rebellen vechten met primitieve wapens.Er gaan allang geruchten dat Arabische Golfstaten wapens leveren. Dat zou gaan via Libanon maar de laatste tijd ook via Turkije. Maar het gaat hoofdzakelijk om lichte wapens.

(Reuters, AP, AFP)