Spoorboekje van de Spelen dag 3: cruciale herkansing voor Holland Acht

De Holland Acht afgelopen zaterdag tijdens de serie op roeibaan Eton Dorney in Londen. Foto Reuters / Darren Whiteside

nrc.nl blikt tijdens de Spelen iedere wedstrijddag vooruit op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag, op dag 3, moet de Holland Acht zich bij het roeien via de herkansing zien te plaatsen voor de finale.

De mannenacht werd zaterdag in de eerste ronde van het roeitoernooi derde in de serie achter Duitsland en Groot-Brittannië. Daarom heeft ‘de Acht’, die (uiteraard in wisselende samenstelling) in 1996 in Atlanta goud won en in 2004 in Athene zilver, de herkansing van vanochtend nodig om alsnog de finale te halen. De herkansing staat voor de roeiers om tien voor elf op het programma.

De Acht, die in Londen voor een medaille hoopt te gaan, had een allesbehalve perfecte voorbereiding op de Spelen. Een nieuwe, speciaal door DSM ontwikkelde boot, werd begin deze maand op het laatste moment toch weer vervangen omdat de roeiers niet tevreden waren. De vrouwenacht, die morgen ook de herkansing moeten roeien, vaart overigens nog wel met de nieuwe boot. Verder was de exacte samenstelling van de mannenacht lang onduidelijk: veteraan Diederik Simon werd vlak voor de Spelen van slag gehaald.

Roeier Blink: we moeten in herkansing netter roeien

Roeier Rogier Blink, een van de roeiers van de Acht, zei zaterdag tegen nusport.nl dat zijn formatie beter kan en dat het halen van de finale moet kunnen lukken:

“We kunnen beter. We moeten nog wennen aan het roeien van wedstrijden. Tijdens onze trainingskampen hebben we daar wel op geoefend, maar dat is niet hetzelfde. [...] We zullen in de herkansing netter moeten roeien. We zitten er dichtbij.”

Bekijk hieronder de race van de Holland Acht van afgelopen zaterdag:

Ook hockeymannen beginnen aan nieuwe olympische missie

De hockeydames begonnen gisteren met een overwinning op België aan hun jacht op een tweede olympische titel op rij. Voor de Nederlandse hockeymannen, die vier jaar geleden in Peking teleurstellend vierde werden en daardoor naast een medaille grepen, begint het toernooi vanmiddag om vijf uur met de eerste groepswedstrijd tegen India.

De hockeyers behoren nog altijd tot de wereldtop, zei oud-bondscoach Roelant Oltmans onlangs in het magazine De Zomer van Londen:

“Ik denk dat de hockeyers een medaillekandidaat zijn. En als je een medaillekandidaat bent, kun je goud winnen.”

De mannenhockeyploeg werd echter in de aanloop naar de Spelen, net als de Holland Acht, geplaagd door onrust. Bondscoach Paul van Ass had oudgedienden Teun de Nooijer en Taeke Taekema weer opgenomen in de selectie. De Nooijer werd uiteindelijk geselecteerd voor Londen, maar Taekema niet. Taekema was woedend en ook De Nooijer begreep de beslissing niet. Het is nu de vraag wat de gevolgen van de onrust rond het team zijn voor de prestaties in Londen.

Bekijk hieronder een NOS-reportage over de onrust rond de hockeyploeg:

En verder vandaag…

Nadat de Nederlandse judoka’s Jeroen Mooren en Birgit Ente zaterdag teleurstellend genoeg in de eerste ronde al werden uitgeschakeld en er gisteren geen Nederlanders op de Londense judomat in actie kwamen, is het vandaag de beurt aan judoka Dex Elmont. De Nederlander neemt het even na half twaalf in de eerste ronde van de gewichtklasse tot 73 kg op tegen de Ghanees Emannuel Narty. Elmont, die de afgelopen jaren in de schaduw stond van zijn oudere broer Guillaume Elmont, werd in 2010 tweede op het WK in Tokio. Als hij een topdag heeft, maakt hij kans op eremetaal.

Ten slotte: de Nederlandse boogschutter Rick van de Ven, die afgelopen vrijdag zestiende werd in de plaatsingsronde van in totaal 64 deelnemers, komt vanochtend weer in actie. Om half twaalf neemt hij het in de eerste ronde op tegen de Luxemburgse schutter Jeff Henckels. Van de Ven, Europees kampioen en nummer twintig op de wereldranglijst, moet zijn partij kunnen winnen. Henckels is namelijk de nummer 36 van de wereld.

Bekijk het volledige programma van dag 3 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.