Rutte komt sporters steunen en andere zaken bespreken

Judo paste net niet meer in het schema, maar Mark Rutte was vrijdag en zaterdag wel aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen, het zwemmen en het wielrennen voor mannen. De sfeer in Londen vond de premier bijzonder en „helemaal sport”, zei hij tegen de NOS.

Er werden ook veel handen geschud. Vrijdag stond een receptie met koningin Elizabeth op het programma. In Buckingham Palace. Daar wemelde het van de regeringsleiders. Ze wensten elkaar succes, vertelde de premier zaterdag, maar bespraken er ook „andere zaken”. Rutte: „Er speelt natuurlijk genoeg.”

Wereldleiders of niet, verkiezingen in aantocht of niet, de premier was vrijdag en zaterdag vooral in Londen om te „supporteren”, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Of de premier nogmaals naar Londen afreist is nog niet duidelijk. Op dit moment zijn er geen „concrete plannen”, zegt de RVD. Rutte kijkt „thuis voor de buis”. Medaillewinnaars moeten wel hun telefoon in de gaten houden. Op een „relatief rustig moment” zal de premier sporters vanuit Nederland willen feliciteren, verklapt een woordvoerder.

Ook demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VVD) gaat naar Londen. Volgende week, van woensdag tot en met zaterdag. Niet alleen om te juichen. De agenda van de minister zit bomvol, zegt een voorlichter: „Elke dag, van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds.”

Zo vraagt Schippers in Londen aandacht voor een veilig sportklimaat („tegen hooligans, voor homoseksuelen”) en lanceert ze er ‘Goud op de werkvloer’, een programma om oud-topsporters aan het werk helpen. De minister zal ook meermaals in de media optreden. Radio 1, BNR Nieuwsradio en RTL4 hebben haar al ingeroosterd.

Daarnaast heeft de minister ook nog tijd voor wat sport: beachvolleybal, paardensport, mountainbiken en zeilen. Als Nederland maar een beetje kans maakt op winst. „We willen zoveel mogelijk medailles zien”, zegt een voorlichter. Mogelijke sportieve verrassingen kan Schippers ook meepakken. „Bij een Nederlander op een onverwachte finaleplek schuiven we zoveel mogelijk in haar programma.”