Romney wil ambassade VS naar Jeruzalem

„Ik respecteer Israëls recht om zichzelf te verdedigen”, zei de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney gisteren in Jeruzalem. Volgens zijn adviseur bedoelde Romney dat hij zijn zegen gaf aan een Israëlische aanval op nucleaire installaties in Iran, waar Israël al tijden op zinspeelt. De Amerikaanse president Obama had in maart, bij een bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan Washington, vooral bezwaren tegen militaire actie uitgesproken.

Romney nam nog meer afstand van Obama’s beleid door Jeruzalem „de hoofdstad van Israël” te noemen. Het Witte Huis weigert dat, wegens de Palestijnse claim op Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. De Amerikaanse ambassade staat in Tel Aviv. Romney suggereerde dat hij, eenmaal president, die naar Jeruzalem zou verhuizen, wanneer Israël dat wil.

Tijdens zijn tweedaags bezoek deed Romney zijn uiterste best de Israëlische rechts-religieuze regering tevreden te stellen. Romney nodigde leiders van de nederzettingenbeweging uit en stelde de illegale joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden niet ter discussie.

Maar belangrijker voor Romney was afstand te creëren tussen hem en zijn Democratische rivaal Obama, in een poging de joodse Amerikaanse kiezers voor zich te winnen. Zonder zijn naam te noemen veroordeelde Romney Obama’s koele en moeizame verhouding met Netanyahu. „Diplomatieke afstand tussen onze naties sterkt Israëls tegenstanders.”

Romney benadrukte gisteren zijn „jarenlange vriendschap” met de Israëlische premier. De twee kennen elkaar sinds de jaren zeventig, toen ze beiden voor een adviesbureau in Boston werkten. Netanyahu, die rekening houdt met de mogelijke herverkiezing van Obama, probeerde juist zijn neutrale houding inzake de Amerikaanse verkiezingen te onderstrepen. Over zijn verleden met Romney zei hij: „Ik kan me hem zeker herinneren, maar ik denk niet dat we een speciale band hadden.”