Crisis Curaçao na opstappen Statenlid, coalitie nu minderheid

Curaçao kampt met een behoorlijk begrotingstekort en heeft nog een maand de tijd om een reddingsplan te presenteren. Foto Flickr / Benjamin Reed

Curaçao staat op het randje van een politieke crisis nu de coalitie van minister-president Gerrit Schotte de meerderheid in het parlement kwijt is. Gisteravond stapte de ontevreden parlementariër Eugene Cleopa op.

Vindt Schotte geen steun bij de oppositie, zal zijn regering haar ontslag moeten aanbieden. Waar Cleopa zich volgens de NOS ergert aan corruptie en vriendjespolitiek, zou Anthony Godett met zijn oppositiepartij Frente Obrero nog wel oren hebben naar steun aan de coalitie.

Zakenkabinet is mogelijk alternatief voor verkiezingen

Volgens NRC-redacteur voor Koninkrijksrelaties Danielle Pinedo is het waarschijnlijk dat de drie partijen onder leiding van premier Gerrit Schotte kunnen doorregeren met steun van twee eenmansfracties.

“De belangrijkste daarvan is Anthony Godett, tien jaar geleden de populairste politicus van de Nederlandse Antillen die vervolgens een gevangenisstraf uitzat voor corruptie. Een ander alternatief voor verkiezingen is dat Curaçao een zakenkabinet krijgt om de financiële problemen van het eiland op te lossen.”

Een belemmering hiertoe zouden echter kunnen zijn de begrotingsproblemen waarmee Curaçao te kampen heeft. Nederland dwong het eiland eerder deze maand voor 1 september een plan te overleggen om het gat van 70 miljoen euro te dichten.

‘Cleopa is een politiek kadaver’

De stap van Cleopa werd hem door zijn partij MAN niet bepaald in dank afgenomen. Leider Charles Cooper zou de actie hebben bestempeld als het stelen van een zetel van de partij.

Partijleider Helmin Wiels van coalitiegenoot Pueblo Soberano had volgens het Antilliaans Dagblad geen goed woord over voor het feit dat Cleopa de coalitie niet langer steunt. Vooral het feit dat hij de zetel niet teruggeeft verleidde ook Wiels tot een gepeperde uitspraak: “Het is een zielige vertoning, het is een politiek kadaver.” Correspondent Dick Drayer zei op Radio 1 dat Wiels Cleopa dreigde met woorden van de strekking “bestel je grafkist maar, als je eruit stapt”.