Ook Duitsland schort hulp aan Rwanda op

De VN beschuldigen Rwanda van hulp aan rebellen. Voor Nederland en nu ook Duitsland reden om de ontwikkelingshulp op te schorten.

Duitsland schort de ontwikkelingshulp aan Rwanda op, omdat de regering de rebellenbeweging M23 in Oost-Congo zou steunen. Dat heeft het Duitse ministerie van ontwikkelingszaken gisteren bekendgemaakt. Eerder al besloten Groot-Brittannië en Nederland de ontwikkelingshulp op te schorten.

Duitsland zou tot 2015 21 miljoen euro overmaken aan Rwanda. De Duitse minister van ontwikkelingszaken Dirk Niebel zei te eisen dat Rwanda volledig meewerkt met een onderzoek van de Verenigde Naties naar steun aan milities in het oosten van Congo. „De aantijgingen moeten volledig opgehelderd worden en het moet duidelijk zijn dat Rwanda geen steun verleent.”

Nederland besloot vrijdag vijf miljoen euro aan ontwikkelingshulp in te trekken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de hulp te zullen „herzien” in afwachting van het antwoord van Rwanda op de aantijgingen. De Rwandese regering verklaarde vrijdag de „haastige beslissingen op basis van dunne bewijzen” te betreuren.

In een VN-rapport wordt Rwanda ervan beschuldigd te hebben geholpen bij de oprichting van rebellenbeweging M23. Bovendien zou Rwanda wapens en financiële steun hebben geleverd. Dit is in strijd met VN-regels. Door de opstand zijn de afgelopen drie maanden meer dan 260 duizend mensen ontheemd geraakt. NRC