Zwemmen: goud voor Frankrijk, Amerika én een 15-jarige Litouwse

Op de 100 meter schoolslag was het goud vanavond voor de 15-jarige Litouwse Ruta Meilutyte. Foto Reuters / Michael Dalder

Bij het zwemmen waren er vanavond finales voor de 200 meter vrije slag (mannen), de 100 meter rugslag (mannen en vrouwen) en de 100 meter schoolslag (vrouwen). Het goud ging naar Frankrijk, Amerika (twee keer) én een 15-jarige Litouwse.

Twee medaille voor Agnel op 200 meter vrije slag

Yannick Agnel heeft zijn tweede gouden medaille op de Olympische Spelen veroverd. De 30-jarige Fransman was in een tijd van 1.43,14 minuten met afstand de beste in de finale van de 200 meter vrije slag.

Agnel had liefst 1,79 voorsprong op Taehwan Park uit Zuid-Korea en de Chinees Yang Sun, die gezamenlijk beslag legden op het zilver. Gisteren bezorgde Agnel de Franse estafetteploeg met een indrukwekkende eindsprint al het goud op de 4×100 meter vrije slag.

De Amerikaan Ryan Lochte viel buiten het podium en eindigde als vierde.

Amerikanen winnen op 100 meter rugslag

Bij de honderd meter rugslag voor vrouwen was het goud vanavond voor de 17-jarige Missy Franklin. Het pas 17-jarige Amerikaanse supertalent klokte een tijd van 58,33 seconden en bleef daarmee de Australische favoriete Emily Seebohm (58,68) voor. Het brons ging naar Aya Terakwa uit Japan (58,83).

Anastasia Zueva miste opnieuw op een haar na het podium. De Russiche, die in 2008 vijfde werd op de Spelen van Beijing, moest deze keer genoegen nemen met de vierde plaats.

Ook bij de mannen ging het goud op de 100 meter rugslag naar Amerika. Matt Grevers - een Amerikaan met Nederlandse ouders - klokte met een winnende tijd van 52,16 seconden een nieuw olympisch record. Nick Thoman (52,92) maakte op de tweede plek het Amerikaanse feestje compleet. Ook de Japanner Ryosuke Irie (52,97) mocht het podium bestijgen.

De Fransman Camille Lacourt tikte na vijftig meter als eerste aan, maar Grevers zwom een ijzersterk tweede deel. Lacourt finishte uiteindelijk als vierde. Vier jaar geleden in Beijing moest Grevers nog genoegen nemen met een tweede plek achter Aaron Peirsol.

15-jarige Litouwse wint goud op 100 meter schoolslag

Op de 100 meter schoolslag was het goud voor de Litouwse Ruta Meilutyte. Meilutyte, die in maart haar vijftiende verjaardag vierde, won in een tijd van 1.05,47 minuten. Wereldkampioene Rebecca Soni uit de Verenigde Staten kwam acht honderdsten tekort. De Japanse Satomi Suzuki pakte in 1.06,46 brons.

De start werd met enkele minuten vertraagd omdat een technisch mankement voor een valse start zorgde. Meilutyte, bezig aan haar eerste grote internationale toernooi, liet zich daar echter niet door van de wijs brengen.

Er kwamen geen Nederlanders in actie bij de zwemfinales van vanavond.

    • Lex Boon