Olympisch nieuws

Yao Jie is goed begonnen aan het badmintontoernooi. De als veertiende geplaatste Nederlandse van Chinese afkomst had aan twee games voldoende om Akvile Stapusaityte uit Litouwen te verslaan: 21-16 en 21-7. Als Yao morgen ook haar tweede groepswedstrijd wint, plaatst ze zich voor de achtste finales.

De Franse estafettemannen (4x100 vrije slag) hebben gisteravond revanche genomen op de Amerikaanse zwemploeg voor hun dramatische nederlaag van vier jaar geleden in Peking. In opnieuw een zinderende finale zwom de jonge Franse slotzwemmer Yannick Agnel in de laatste meters voorbij de Amerikaanse ster Ryan Lochte. Vier jaar geleden leek Frankrijk op weg naar goud, totdat de Franse grote troef Alain Bernard vlak voor de finish werd passeerd door een ontketende Jason Lezak.

Voor de Nederlandse zwemmers was er geen goed nieuws. Sebastiaan Verschuren (200 meter vrije slag) en Nick Driebergen (100 meter rugslag) slaagden er gisteren niet in zich te plaatsen voor de finales. Verschuren eindigde in de halve finales als elfde in 1.46,95 minuut. Daarmee kwam hij 0,15 seconde tekort voor een plek in de eindstrijd. Driebergen zwom gisterochtend in de series nog een nationaal record (53,62 seconden), maar kon die prestatie in de halve finale later op de dag niet herhalen. Met een tijd van 53,81 kwam hij 0,07 seconde tekort voor de finale.

De Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh behaalde gisteravond goud op de 100 meter schoolslag. Hij zwom een wereldrecord: 58,46.

Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben hun eerste wedstrijd met moeite gewonnen van de Venezolanen Igor Hernandez Colina en Jesus Villafane Marquin: 21-18, 17-21 en 15-10. Sanne Keizer en Marleen van Iersel – de nummer vier van de wereld – verloren verrassend van de Spaansen Liliana Fernandez en Elsa Baquerizo: 21-14, 16-21 en 11-15. Ook Madelein Meppelink en Sophie van Gestel verloren met 21-10 en 21-19 van het Braziliaanse duo Maria Antonelli en Talita Rocha.

Zeiler Pieter Jan Postma staat na de eerste dag op de zesde plaats in de Finn-klasse. De dertigjarige Fries eindigde in de eerste race in Weymouth als vijfde, in de tweede werd hij tiende. In totaal worden tien races gevaren, waarna de beste zeilers het in een medal race tegen elkaar opnemen.

De zeilsters in de Elliott-matchraceklasse begonnen wisselvallig. Annemieke Bes, Renée Groeneveld en Marcelien Bos-De Koning wonnen hun eerste race van Nieuw-Zeeland, maar verloren de tweede van Rusland.

De roeiers in de lichte vier zonder stuurman bereikten de halve finales. Nederland eindigde zaterdag in de heat als tweede, achter Frankrijk. De vrouwenacht en de lichte dubbeltwee (Rianne Sigmond en Maaike Head) plaatsten zich niet direct voor de halve finales en roeien morgen in de herkansing.

Judoka Jeroen Mooren (klasse tot 60 kilogram) werd zaterdag als eerste Nederlander uitgeschakeld, hij verloor in de eerste ronde. Ook voor Birgit Ente (klasse tot 48 kilogram) zat het olympisch toernooi er al na één partij op.