Nog altijd geen tropische dag in juli - weer was koel, somber en nat

Het aantal stranddagen was deze julimaand zeer beperkt. Hierboven een foto van het strand van Scheveningen. Foto Hollandse Hoogte / Roel Visser

Aan het einde van juli zijn in De Bilt nog altijd geen tropische temperaturen gemeten. Normaal gesproken wordt de eerste tropische dag, met meer dan 30 graden, vaak al in juni gemeten. Volgens Weeronline.nl vielen in juli niet alleen de temperaturen tegen, maar was het weer over het algemeen koel, somber en nat.

Hoewel vorige week met zomerse temperaturen en veel zon iets goedmaakte, blijft de gemiddelde temperatuur deze maand steken op 17,3 graden. Normaal voor de tijd van het jaar is 17,9 graden.

Begin juli was het amper warmer dan 20 graden

Zomers warm werd het pas in de voorlaatste week van juli, schrijft persbureau Novum. Tussen 23 en 27 juli was het gemiddeld tussen de 25 en 29 graden. Lokaal werden overigens wel tropische temperaturen gemeten. In het zuidoosten en oosten van het land steeg het kwik tot boven de 30 graden.

Vooral in de periode van 8 tot en met 21 juli was het slecht gesteld met de temperatuur. Door een noordwestelijke stroming werd het in De Bilt in die periode slechts een keer warmer dan 20 graden. Ook was de afgelopen maand natter dan gemiddeld. Met 110 millimeter neerslag viel er flink meer dan het gemiddelde van 73 millimeter.

Voorspellingen voor augustus ook al matig

De eerste dag van augustus biedt hoop op beter weer. Woensdag wordt een zomerse dag met zon en temperaturen rond de 25 graden. Wel eindigt de dag naar verwachting met buiten en onweer. De voorspellingen voor de rest van augustus zijn matig. Naar verwachting wordt het ‘Hollands’ zomerweer met wisselvallige perioden.

    • Pim van den Dool