Nijdig over de pufjes gas

Bert Keizer: Het refrein is Hein. Dagen uit een verpleeghuis. Boom, 1994, 314 blz. €24,50.

Dit boek gaat over leven en sterven in een verpleeghuis. De schrijver observeert zijn patiënten op een droge en vaak gruwelijke manier. Bijvoorbeeld wanneer hij kort de gebeurtenissen van een afgelopen nacht op een rijtje zet: meneer Kroet piekert, mevrouw Pietersen braakt en meneer Meyer sterft. Bij een bezoek aan een keurige oude heer spreekt deze zijn stoma bestraffend toe wanneer daar telkens weer oncontroleerbare pufjes gas uit omhoog walmen, door zijn keurige grijze kostuum heen.

De arts/filosoof is open over problemen als euthanasie en hulp bij zelfdoding, kwesties die twintig jaar geleden nogal wat stof deden opwaaien. Keizer peinst over het artsenvak en verbaast zich over de beperkte wetenschappelijkheid ervan.

Opvallend is de stelling dat in Keizers medische opleiding het gezonde lichaam sterk de aandacht kreeg en de dood maar zelden. Echter, in een verpleeghuis worden artsen vaker geconfronteerd met vragen over sterven dan over leven.

Welke Nederlandstalige boeken over wetenschap van na WO II blijven interessant om te lezen? De wetenschapsredactie presenteert deze zomer haar selectie. Op een feestelijke avond op 25 september wordt de lijst samen met SPUI25 teruggebracht tot 25 boeken.

    • M.A.J. Eijkman