Nederlanders in Londen

Yao Jie is goed begonnen aan het badmintontoernooi. De als veertiende geplaatste Nederlandse had aan twee games voldoende om Akvile Stapusaityte uit Litouwen te verslaan: 21-16 en 21-7. Als Yao morgen ook haar tweede groepswedstrijd wint, plaatst ze zich voor de achtste finales.

Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben hun eerste wedstrijd gewonnen, al ging het moeizaam. De Nederlandse routiniers pakten de eerste set tegen de Venezolanen Igor Hernandez Colina en Jesus Villafane Marquin, maar zakten in de tweede set ver weg. De derde set waren ze echter weer bij de les: 21-18, 17-21, 15-10. Morgen speelt het duo zijn tweede groepswedstrijd tegen de Duitsers Jonathan Erdmann en Kay Matysik. Ook Sanne Keizer en Marleen van Iersel begonnen hun eerste groepswedstrijd sterk, tegen de Spanjaarden Liliana Fernandez en Elsa Baquerizo. Maar het duo ging uiteindelijk in drie sets onderuit: 21-14, 16-21 en 11-15. Morgen spelen ze tegen het Amerikaanse duo Jennifer Kessy en April Ross.

Zeiler Pieter Jan Postma staat na de eerste dag op de zesde plaats in de Finn-klasse. De dertigjarige Fries eindigde in de eerste race in Weymouth als vijfde, in de tweede werd hij tiende. In totaal worden tien races gevaren, waarna de beste zeilers het in een medal race tegen elkaar opnemen. De Deen Jonas Hogh-Christensen won de eerste twee. De zeilsters in de Elliott-matchraceklasse begonnen wisselvallig. Annemieke Bes, Renée Groeneveld en Marcelien Bos-De Koning wonnen hun eerste race van Nieuw-Zeeland, maar verloren de tweede van Rusland. Vandaag strijden ze tegen Frankrijk en Finland.

De roeiers in de lichte vier zonder stuurman bereikten de halve finales (morgen). Nederland eindigde zaterdag in de heat als tweede, achter Frankrijk. De Holland Acht, de vrouwenacht en de lichte dubbeltwee (Rianne Sigmond en Maaike Head) plaatsten zich niet direct voor de halve finales en roeien vandaag in de herkansing.

Judoka Jeroen Mooren (-60 kg) werd zaterdag als eerste Nederlander uitgeschakeld op de Spelen in Londen, hij verloor in de eerste ronde. Ook voor Birgit Ente (-48 kg) zat het olympisch toernooi er al na één partij op.

De tenniswedstrijd van Robin Haase tegen Richard Gasquet ging gisteren niet door vanwege de regen en is verplaatst, evenals zijn dubbelpartij met Jean-Julien Rojer.