Melk bederft van onweer

Tijdens de zomermaanden gaat de Achterpagina op zoek naar zinnige en onzinnige vakantiefabels. Vandaag: het verband tussen onweer en zure melk.

In this image taken on Tuesday, May 15, 2012, Amanda Perry holds a protein shake for lunch and a kettleball as she poses at her home in Tyngsborough, Mass. Perry, a gym owner and personal trainer, blends a vegan protein powder with almond milk, natural peanut butter, ice and a banana as a drink in her daily diet. A surge in protein as both a nutrient and a marketing element has been added to the American diet. (AP Photo/Charles Krupa)
In this image taken on Tuesday, May 15, 2012, Amanda Perry holds a protein shake for lunch and a kettleball as she poses at her home in Tyngsborough, Mass. Perry, a gym owner and personal trainer, blends a vegan protein powder with almond milk, natural peanut butter, ice and a banana as a drink in her daily diet. A surge in protein as both a nutrient and a marketing element has been added to the American diet. (AP Photo/Charles Krupa)

Op internet zwerven wilde verhalen rond over melk en onweer. Zo zou melk met elke lichtflits een graad zuurder worden. En zorgt een typische combinatie van veel elektronen in de lucht en hoge luchtdruk voor snel bederf.

Maar deze theorieën zijn nooit wetenschappelijk bewezen, vertelt Marieke van der Wielen, woordvoerder van Arla Foods – naar eigen zeggen ’s werelds grootste producent van biologische zuivel. Van der Wielen zegt niet erg thuis te zijn in de „mythes over melk”.

Toch is het volgens haar geen toeval dat je een pak melk na een onweersbui zuur aantreft. Dat komt doordat voorafgaand aan onweer de lucht warm, vochtig en broeierig wordt. Onder deze omstandigheden vermenigvuldigen bacteriën zich goed. En dit veroorzaakt de zure melk. Van der Wielen: „Het heeft dus allemaal niets te maken met elektrische lading of lichtflitsen.”

Het is een typische volkswijsheid, zegt Harry Geurts, van het KNMI en schrijver van weerboeken. Die wijsheid is afkomstig uit de tijd dat mensen nog geen koelkasten hadden. „Melkproducten, maar ook andere etenswaren, bedierven toen snel als het buiten onweerde.”

En dat gebeurde vooral tijdens de zogenaamde Hondsdagen. Dat zijn de dagen van midden juli tot midden augustus. Dan komt de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld de Grote Hond gelijk met de zon op, vandaar de naam. Deze dagen zijn de heetste van het jaar, er valt veel neerslag en de lucht is heel vochtig. En de kans op onweer is dan groter. Volgens Geurts is zo de vermeende link tussen onweer en zure melk ontstaan.

Het is dus zaak om, zeker in de zomer, melk in de koelkast te bewaren. Mensen doen dat sowieso niet snel genoeg, waarschuwt Van der Wielen van Arla Foods. „Eigenlijk is een pak melk op tafel tijdens de maaltijd al te lang. Ook dan vermenigvuldigen bacteriën zich al sneller. Zet gewoon alles wat kan bederven meteen koud.”

Marit van Kooij

    • Marit van Kooij