Mannen Holland Acht via herkansing in finale

De Holland Acht heeft zich vanochtend op de Olympische Spelen in Londen geplaatst voor de finale. De Nederlandse roeiers eindigden in de herkansing als derde achter Groot-Brittannië en Canada. Een plaats bij de beste vier volstond voor een finaleplek.

Het heeft er nog wel even om gespannen of Nederland zich zou kwalificeren, want halverwege lag de Holland Acht nog in vijfde positie. Dankzij een sterke eindsprint werden eerst Polen en vervolgens Australië gepasseerd.

De Holland Acht heeft een rumoerige voorbereiding op de Spelen achter de rug. Twee maanden geleden werd de Italiaanse coach Antonio Maurogiovanni terzijde geschoven en vervangen door de ervaren technisch directeur René Mijnders, de coach van de gouden Holland Acht uit 1996. De roeiers hadden aangegeven niet langer met hem te kunnen samenwerken.

Voordat de Italiaan op non-actief werd gesteld waren er problemen met de boot. Die werd niet goed genoeg bevonden. In mei kreeg de Holland Acht een nieuwe boot, mede ontwikkeld door innovatiepartner DSM. Nieuwe kunstharsen en koolstofvezels maken de boot 25 procent ‘stijver’ dan de gangbare modellen. Zo verliezen de roeiers minder energie aan vervorming van het materiaal en behouden ze hun snelheid.

De mannenfinale is woensdag. De vrouwenacht roeit morgen (11.50) de herkansing.