Ligt de crisis bij u ook voor de deur op straat?

None

Juli is bijna voorbij. Tijd voor de vijf memorabele momenten.

5 Eenmaal, andermaal... Het zal de crisis zijn, maar sommige bedrijven gaan weg voor een habbekrats. Natuurlijk, boekhandelsketen Selexyz was bankroet, maar voor 3,5 miljoen euro had je een fantastische voorraad nieuwe boeken. En nu viel me in het laatste jaarverslag van Vroom & Dreesmann ineens op wat private-equityfinancier Sun Capital in oktober 2010 heeft betaald voor de warenhuizen. Natuurlijk, de vorige eigenaar van V&D heet Maxeda. Dat bedrijf was ook in handen van private-equityfinanciers. Zij maakten bijvoorbeeld zelf al het vastgoed van de warenhuizen te gelde. Maar dan nog: Sun betaalde bijna twee jaar geleden niet meer dan ruim 26 miljoen euro voor de voormalige koningin van de winkelstraten die dit jaar 125 jaar bestaat.

4 Amsterdam heeft ’t. Bij het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam vertrokken achter elkaar drie van de vijf commissarissen na een rel over een fraude- en aanbestedingsonderzoek. Maar het aftreden van commissaris nummer vier, Wietske Zeijlstra, is een unicum. Op 3 juli meldde het GVB dat haar commissariaat volgens de statuten van het GVB niet te combineren is met een „dienstverband van een werknemersorganisatie.” Bedoeld wordt: zij is sinds 16 mei hoofd personeelszaken bij Abvakabo, die bij het GVB over de CAO onderhandelt. Nee, niet 16 mei 2012, maar 16 mei 2011. Zij was dat dus al meer dan een jaar voordat zij en het GVB erachter kwamen dat dit niet kon. Had zij nooit collega-commissarissen bij het GVB verteld ‘ha mensen, ik heb een nieuwe baan’. Bijvoorbeeld in de vergadering bij de officiële vaststelling van de jaarrekening op 8 juni 2011. Had zij nooit in de wandelgangen tegen de wethouder gezegd: weet je wat er zo leuk is bij de AbvaKabo? Ja, da’s mijn nieuwe werkgever. Bijvoorbeeld toen de gemeente als aandeelhouder de jaarstukken officieel vaststelde op 15 juli 2011? Nee, Amsterdam had ‘t, een commissaris bij een gemeentebedrijf die statutair geen commissaris mag zijn.

3 Het is wetenschap, domkop. Soepel ontslag en een kortere WW leveren een welvaartswinst op van 2,5 miljard euro. Gelooft u het? Demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) heeft het tot op achter de komma laten narekenen door het Centraal Planbureau. Wat blijkt? Het klopt, zegt het CPB, al kan het „enige jaren” duren voordat de winst volledig binnen is, meldt Kamp de Tweede Kamer. In de tussentijd moet dit zinnetje aan alle twijfel een eind maken: „Het CPB baseert zich op zijn beurt op de inzichten uit de economische wetenschap.” Dus als de winst uitblijft, heeft Kamp het niet gedaan. En het CPB? Die schuift de zwarte piet door naar de ‘economische wetenschap’. En die moet de Kamer dan maar tekst en uitleg komen geven.

2 ASML in tel. De investering van de Amerikaanse chipmaker Intel in chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven cementeert een oude relatie. Al in 2001 hielpen Intels mede-oprichter en president-commissaris Andy Grove én Intel-topman Craig Barrett om politieke tegenstand in het Amerikaanse Congres te overwinnen tegen een overname van ASML in de VS. In een hoorzitting pleitte Grove bijvoorbeeld vóór de overname door ASML. Daarmee was het lot van de overname bezegeld.

1 De barometer. Vandaag geen cijfers, maar krantekoppen. De eerste stond in het FD (17 juli). ‘Ook valsemunters laten euro links liggen’. Onze schuldencrisis schrikt zelfs criminelen af. De tweede komt uit Het Parool (4 juli). ‘De troep ligt ‘s ochtends overal’. Over de groeiende overlast van ‘morgensterren’ die in Amsterdam vuilniszakken openmaken op zoek naar inhoud van waarde. Kortom: de barometer blijft staan op crisis.

    • Menno Tamminga