Leger veegt rebellenbolwerk Aleppo ‘schoon’, oppositie weet van niets

Veelvuldig verschijnen beelden vanuit Syrië waarop verwoest materieel van de regeringstroepen te zien is. Foto Reuters

Het Syrische regime beweert terreinwinst te hebben geboekt in de noordelijke stad Aleppo. Maar de opstandelingen in de stad ontkennen dit en verklaarden de wijk Salaheddine nog in handen te hebben.

Volgens Syrische staatsmedia is Salaheddine, een bolwerk van opstandelingen sinds de strijd om Aleppo tien dagen geleden losbarstte, “schoongeveegd”. Daarbij zou het leger de rebellen “zware verliezen” hebben toegebracht. Activisten beweerden maandag echter dat er nog steeds gevochten wordt en dat het leger de wijk nog niet in bezit heeft. Wel zijn er tanks van het regime in het nabijgelegen district Hamdaniya.

Het regime van president Bashar Assad heeft de afgelopen dagen bij Aleppo een forse troepenmacht opgebouwd. Afgelopen weekeinde werd de aanval ingezet in een poging de grootste stad van Syrië te heroveren. De internationale gemeenschap vreest voor een bloedbad in de stad.

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta, die in het Midden-Oosten is, hekelde het gebruik van zware wapens door het regime. Hij noemde het de “nagel aan de doodskist van Assad”. Het is volgens Panetta duidelijk dat de crisis in Syrië steeds groter wordt en dat Assad zijn eigen ondergang versnelt. “Zijn regime loopt ten einde”, aldus Panetta.

    • Jules Seegers