Kwartaalverlies Air France en KLM van bijna miljard

Air France-KLM heeft in het afgelopen kwartaal een verlies van 895 miljoen euro geleden, maar is voorzichtig optimistisch over de toekomst. Voor het eerst toont het operationele resultaat een opgaande lijn. ,,Het resultaat is slecht, maar minder slecht dan het was’’, zo zei topman Jean-Cyril Spinetta vanochtend tijdens een persconferentie.

Air France-KLM zit al een tijd in de problemen. In het afgelopen jaar maakte het Frans-Nederlandse concern een verlies van 809 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar zette die negatieve lijn verder door.

In het tweede kwartaal van dit jaar is de negatieve trend gestopt, zo lijkt het. Beleggers reageerden dan ook opgetogen op de cijfers. Het aandeel Air France-KLM stond rond twaalf uur bijna 15 procent hoger. De afgelopen drie maanden gaf Air France-KLM nog steeds meer uit dan er binnenkwam. Het operationele verlies was met 66 miljoen euro veel minder groot dan dezelfde periode vorig jaar (145 miljoen).

Dat het nettoresultaat veel slechter uitviel komt door bijzondere posten. De Franse tak van het concern is bezig met een grote reorganisatie, waarbij ruim 5.000 van de circa 60.000 banen verdwijnen. Het concern heeft 368 miljoen euro gereserveerd voor vertrekregeling en.

De tweede kostenpost is een afboeking voor de grote derivatenportefeuille. Net als andere luchtvaartmaatschappijen sluit Air France-KLM financiële contracten af om de fluctuaties van de olieprijs op te vangen. In de maand juni daalde de olieprijs onverwacht, waardoor de waarde van de portefeuille met 372 miljoen euro afnam. Volgens Air France-KLM gaat het vooral om een boekhoudkundige kwestie. Met de huidige prijs per vat zou het negatieve effect in de boeken alweer grotendeels zijn verdwenen, zei financieel directeur Philippe Calavia vanmorgen.

Ondanks de negatieve resultaten van het moment is de top van Air France-KLM voorzichtig optimistisch over de toekomst. De effecten van de ophanden zijnde reorganisatie zullen pas in de tweede helft van dit jaar zichtbaar worden, zo zei topman Spinetta vanmorgen. Het concern verwacht ook in de tweede helft van 2012 beter te presteren.

Ook KLM-topman Peter Hartman was redelijk positief. „Het resultaat over dit kwartaal is 100 procent beter dan vorig jaar. We hebben onze nettoschuld in een kwartaal met 200 miljoen euro naar beneden gebracht. En juni en juli waren goede maanden.’’ Hartman zei ,,vertrouwen’’ te hebben Alexandre de Juniac, de nieuwe topman die orde op zaken moet gaan stellen bij Air France. Bij KLM zijn geen gedwongen ontslagen te verwachten. Door een vacaturestop en het afvloeien van tijdelijk personeel denkt Hartman het aantal fte’s aan het einde van dit jaar met ruim duizend te kunnen hebben teruggebracht.