Kortkolom economie

Winst TNT Express stijgt na reorganisatie

Amsterdam. TNT Express heeft in het tweede kwartaal van 2012 de nettowinst sterk zien stijgen. De omzet lag in het tweede kwartaal met 1,8 miljard euro marginaal hoger dan hetzelfde kwartaal van 2011. Maar dankzij kostenbesparingen is het resultaat van de pakjesbezorger sterk verbeterd. De operationele winst steeg met 67 procent tot 77 miljoen euro en de nettowinst vertienvoudigde van 4 naar 40 miljoen euro, zo blijkt uit de maandag gepubliceerde cijfers over het tweede kwartaal. TNT Express profiteerde afgelopen kwartaal vooral van de reorganisatie in Azië. In de regio Azië en Australië werd een verlies van acht miljoen euro omgebogen in een winst van zestien miljoen euro. Het verlies in Brazilië daalde flink doordat TNT hogere prijzen kon rekenen. (NRC)

Brandstofprijs drukt resultaat Ryanair

Amsterdam. De hoge brandstofprijs heeft een flinke negatieve invloed gehad op de winst van luchtvaartmaatschappij Ryanair. De Ierse prijsvechter zag de winst na belasting in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2012 met 29 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit de maandag gepubliceerde kwartaalcijfers. De winst kwam uit op 99 miljoen euro. De kosten die Ryanair kwijt was aan kerosine stegen met 29 procent. Brandstof is nu verantwoordelijk voor bijna de helft van de kosten van de lowbudgetmaatschappij. De resultaten werden ook gedrukt door de Europese recessie en de daarmee gepaard gaande bezuinigingsmaatregelen. (Novum)

WOZ-waarde van huizen zakt naar niveau 2008

Amsterdam. De WOZ-waarde van woningen is begin dit jaar gezakt naar het niveau van 2008. De gemiddelde waarde was 232 duizend euro, twee procent minder dan een jaar eerder, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij 96 procent van de gemeenten daalde de gemiddelde woningwaarde het afgelopen jaar. Slechts bij twee procent was sprake van een stijging en vaak was dat minder dan een procent. In de Gelderse gemeente Montferland was de daling met negen procent het sterkst. Na 2008 steeg de gemiddelde woningwaarde tot een piek van 243 duizend euro in 2010, sindsdien daalt de waarde weer langzaam. In de provincie Utrecht is de gemiddelde waarde met 276 duizend euro het hoogst en in Groningen met 175 duizend euro het laagst. De daling ten opzichte van 2008 is het grootst in de provincies Limburg en Gelderland. Als met dat jaar wordt vergeleken is alleen in de provincies Noord-Holland en Utrecht sprake van een duidelijke stijging. (Novum)