Kortkolom buitenland

‘Tadzjiekse rebellen geven zich over’

Doesjanbe. Volgens de regering van Tadzjikistan zijn rebellen in de autonome regio Gorno-Badachsjan gisteren begonnen met het inleveren van hun wapens, waarmee een eind zou zijn gekomen aan het geweld dat daar vorige week uitbrak. De rebellen zouden het amnestie dat president Rachmon heeft aangeboden hebben aangenomen. De belangrijkste opstandeling, Tolib Ajombekov, weigert zich echter over te geven. Het Tadzjiekse leger begon een speciale operatie in het gebied om een „maffiabaas” op te pakken. Volgens waarnemers is dat echter een excuus om af te rekenen met Ajombekov, een tegenstander van het regime. (AP)

India: 47 doden bij brand passagierstrein

Hyderabad. Bij een brand in een passagierstrein in India zijn vandaag zeker 47 mensen omgekomen. De trein was in de vroege ochtend onderweg van de hoofdstad New Delhi naar Chennai, in het zuidoosten. Het is nog onduidelijk wat de brand veroorzaakt heeft. De autoriteiten vermoeden dat er kortsluiting is geweest in de trein. Op het immense en drukbereden spoorwegennetwerk van India gebeuren regelmatig ongelukken. In april botste een passagierstrein op een goederentrein. Daarbij vielen 28 doden. (AP, Reuters)

Rusland zet helikopters in bij branden Tomsk

Rotterdam. Rusland heeft gisteren helikopters ingezet om bosbranden in de oostelijke provincie Tomsk te bestrijden. Daar woeden al weken op tientallen plekken branden. Het gebied dat in lichterlaaie staat groeit de laatste dagen snel. Begin vorige week stond nog minder dan 25.000 hectare bos in brand, gisteren was dat ruim twee keer zo veel. Twee jaar geleden leidden bosbranden rond Moskou tot grote smogproblemen en vielen er doden. (NRC)

Duizenden Ethiopiërs vluchten voor geweld

Addis Abeba. Bij gevechten tussen stammen in het zuiden van Ethiopië zijn vorige week zeker achttien doden gevallen en twaalf mensen gewond geraakt. Meer dan 20.000 mensen zijn naar buurland Kenia gevlucht. Dat heeft het Keniaanse Rode Kruis dit weekend bekendgemaakt. De Ethiopische regering zegt dat het leger een einde heeft gemaakt aan de gevechten in de regio Oromia. De oorzaak van de gevechten zou liggen in een slepend conflict tussen stammen over landeigendom. (BBC, AP)

Palestijn gedood aan rand van Jeruzalem

Jeruzalem. Agenten van de Israëlische grenspolitie hebben vanochtend een Palestijn doodgeschoten aan de rand van Jeruzalem. Volgens een politiewoordvoerder reed de Palestijn met hoge snelheid door een controlepost en probeerde hij agenten te overrijden die hem bevalen te stoppen. De Palestijnse politie echter meldde dat de auto een verkeerde baan had genomen en achteruit reed om de juiste baan te nemen toen de grenspolitie het vuur opende. (AP)

Bill Clinton spreekt bij Conventie Democraten

Washington. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton zal een toespraak houden voor president Obama tijdens de Nationale Conventie van de Democraten, eind augustus. Dat hebben campagnemedewerkers van Obama gisteren gezegd. Clinton geniet grote populariteit en zijn steun voor Obama en diens economische beleid moet kiezers over de streep trekken. Tijdens de twee presidentstermijnen van Clinton groeide de Amerikaanse economie. De steun van Clinton moet ook benadrukken dat de Democraten eensgezind achter hun kandidaat staan. (AP)