Konvooi VN-waarnemersmissie aangevallen in Syrië

De nieuwe chef van de VN-waarnemersmissie in Syrië, generaal Babacar Gaye, op archiefbeeld. Foto AFP / UNTV

Syrische tanks hebben gisteren het konvooi dat het hoofd van de VN-waarnemersmissie vervoerde aangevallen.

Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, in een verklaring laten weten, meldt persbureau Reuters. Het enige dat luitenant-generaal Babacar Gaye beschermde was het pantser van zijn voertuig. Er vielen geen gewonden, al raakten talloze voertuigen zwaar beschadigd. Gaye nam vorige week de leiding over van de Noor Robert Mood, die sinds april in Syrië aanwezig was.

Het mandaat van de waarnemersmissie werd deze maand met dertig dagen verlengd en eindigt eind augustus. De VN-waarnemers moesten toezien op het staakt-het-vuren in Syrië dat in april van kracht ging. Het bestand hield echter maar kort stand na verschillende schendingen. De VN-missie werd daarna gestaakt, al bleven de medewerkers in Syrië.

Ban riep naar aanleiding van het gewelddadige voorval afgelopen weekend, opnieuw op tot het staken van de gewelddadige onderdrukking in Syrië. Daarnaast vroeg hij het regime van president Bashar al-Assad om een garantie dat het geen chemische wapens zal inzetten in het conflict.

    • Hans Klis