Komisch vertolker van de working class nietsnut

Bierdrinkend, altijd voor de tv zittend, veroverde acteur Geoffrey Hughes als ‘Onslow’ in Keeping Up Appearances een grote schare fans.

None

De Britse acteur Geoffrey Hughes, in Nederland vooral bekend als de bierdrinkende, tv-kijkende Onslow uit de serie Keeping Up Appearances (Schone Schijn), is vrijdag op 68-jarige leeftijd overleden. Hij is in zijn slaap thuis, op het eiland Wight overleden. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Hughes leed aan prostaatkanker. Hij dacht in 2009 dat hij die ziekte overwonnen had. Maar toen hij een jaar later thuis instortte, bleek de ziekte teruggekomen te zijn.

Hughes is vooral bekend van de rollen die hij in tv-series speelde. In de jaren zeventig en tachtig vertolkte hij de rol van Eddy Yeats in de populaire Britse tv-serie Coronation Street.

Yeats was een personage dat voortdurend in de gevangenis zat, omdat hij bij inbraken betrokken was. Toen hij, mede door de liefde, op het juiste pad wilde komen, nam hij uiteindelijk een baantje als vuilnisman.

Maar in Nederland is Hughes vooral bekend om zijn rol in de serie Keeping Up Appearances rond de omhooggevallen Hyacinth Bucket – in Nederland jarenlang uitgezonden bij de TROS onder de titel Schone Schijn. Hughes speelt de dikbuikige, werkloze en immer bier drinkende man van Daisy, de zus van Hyacinth.

Standaard uitspraak, als zijn bier op is: „Awww, nice. I’m completely surrounded by no beer...” Hij heeft een filosofische aanleg, en leest in bed graag boeken als The Principles of Condensed Matter Physics of A Brief History of Time. Hughes speelde de rol van working class nietsnut in de serie tussen 1990 en 1995 met groot succes: Onslow had een eigen fanclub. Hughes had een perfect gevoel voor komische timing, zoals een collega-acteur uit Coronation Street William Roach de BBC liet weten.

Hughes had ook rollen in de Britse tv-serie The Royle Family en gastoptredens in de sciencefiction-serie Doctor Who. In 1968 sprak hij de stem in van Paul McCartney in de Beatle-tekenfilm Yellow Submarine.