Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Geen eremetaal voor judoka Elmont - verliest troostfinale

Judoka Dex Elmont heeft vanmiddag in de categorie tot 73 kilogram de halve finales bereikt. Elmont was in de kwartfinale te sterk voor de Fransman Ugo Legrand.

Dex Elmont na de verloren halve finale tegen Riki Nakaya. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Dex Elmont is er in de categorie tot 73 kilogram niet in geslaagd een medaille te behalen. De Nederlandse judoka verloor vandaag de troostfinale om het brons van Nyam-Ochir Sainjargal uit Mongolië.

Zichtbaar vermoeid kon Elmont niet meer beste zijn spel etaleren. Hij moest vooral in de verdediging en dat kwam hem uiteindelijk op een yuko achterstand te staan, wegens passiviteit. In de laatste minuten probeerde Elmont het tij nog wel te keren, maar zijn inspanningen bleken vergeefs.

Bekijk hieronder de strijd om het brons terug:

Eerder vandaag verloor Elmont de halve finale van de Japanse wereldkampioen Ricky Nakaja. Nakaya werd door de scheidsrechters aangewezen als winnaar, nadat er in vijf minuten én in de golden score werden er geen punten gemaakt. De Japanner voerde echter grote delen van de partij de boventoon en dat werd door de arbiters beloond.

Bekijk hieronder de halvefinale van Elmont tegen Nakaje terug:

Elmont was vandaag wel te sterk voor Fransman, Ghanees en Braziliaan

Elmont bereikte vanmiddag de halve finale door in de golden score de Fransman Legrand te verslaan met een ippon. De 28-jarige Elmont had in de tweede ronde overtuigend afgerekend met de Ghanees Emmanuel Nartey, terwijl hij in de derde ronde op yuko won van de Braziliaan Bruno Mendonça.

Bekijk hieronder de kwartfinale van Elmont tegen Legrand terug:

Elmont, die de afgelopen jaren in de schaduw stond van zijn oudere broer Guillaume Elmont, werd in 2010 tweede op het WK in Tokio. Hij gold voorafgaand aan de Spelen al als kanshebber voor een medaille in Londen.

Vier jaar geleden in Peking kwam Elmont, derde op de wereldranglijst, nog uit in de klasse tot 66 kilogram. Hij strandde toen in de tweede ronde.

Bekijk hieronder de derde rondepartij van Elmont tegen Mendonça terug: