Hoogste Syrische diplomaat in Londen neemt ontslag

Caption: This image made from amateur video released by the Ugarit News and accessed Monday, July 30, 2012, purports to show Free Syrian Army soldiers standing near a military tank in Anadan 16 kilometers (10 miles), from Aleppo, Syria. Syrian government forces mounted new ground attacks against rebel-controlled neighborhoods in Syria's commercial hub of Aleppo, the state media said Monday, July 30, but failed to dislodge the opposition from their strongholds, according to activists. (AP Photo/Ugarit News via AP video) THE ASSOCIATED PRESS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS HANDOUT PHOTO Soldaten van het Vrije Syrische Leger bij Aleppo. Foto AP / Ugarit News

De hoogste Syrische diplomaat in Groot-Brittannië, Khaled al-Ayoubi, heeft ontslag genomen. Hij wil niet langer een regime vertegenwoordigen dat “zulke gewelddadige en onderdrukkende maatregelen neemt” tegen de Syrische bevolking.

Dat laat het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken weten in een verklaring, meldt persbureau Reuters. Bij de al zeventien maanden durende opstand in Syrië zijn al meer dan tienduizend mensen omgekomen.

‘Volgende tegenslag voor regime Assad’

Nadat president Bashar al-Assad in maart zijn ambassadeur uit Londen terugtrok was Ayoubi als zaakgelastigde de hoogste diplomaat in het land. Volgens het Britse ministerie is het ontslag van Ayoubi een “volgende tegenslag” voor het Syrische regime, Londen riep andere Syrische diplomaten zijn voorbeeld te volgen.

Eerder deze maand liepen de ambassadeurs van Cyprus en Irak en generaal en voormalig getrouw van Assad, Manaf Tlas, al over naar de oppositie.

‘Ayoubi heeft het erg lang uitgehouden’

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants hoeft het ontslag van Ayoubi niet gezien te worden als een grote tegenslag voor het Syrische regime, hoewel hij de hoogste diplomaat in Londen was, was het geen ambassadeur. Roelants:

“Ayoubi is een gezichtje van het regime, maar zijn ontslag zal niet voor grote zorgen leiden in Damascus. Daarnaast heeft Ayoubi het wel erg lang volgehouden sinds de opstand zeventien maanden geleden begon.”

Het regime zal het verlies van Ayoubi makkelijk te boven komen, voorspelt Roelants

“Je zag dat met de aanslag waarbij onder andere een zwager van president Assad en de minister van Defensie omkwamen, die werden meteen vervangen. Het lijkt er wel op dat de ratten langzaam het zinkende schip verlaten, maar daarmee zeg ik niet dat het regime morgen al valt.”

Syrische ambassade in Australië gesloten

Eerder vandaag sloot de Syrische ambassade in Australië de deuren, volgens Channel News Asia is nog onbekend waarom. In mei werd de zaakgelastigde al weggestuurd vanwege het bloedbad in Houla, hier kwamen meer dan honderd mensen om het leven.

‘Aleppo schoongeveegd door regime’

De afgelopen weken begonnen Syrische troepen met offensieven in de hoofdstad Damascus en Aleppo. Door het geweld in die laatste stad zouden de afgelopen tien dagen zeker tweehonderdduizend mensen gevlucht zijn volgens de Verenigde Naties.

Volgens berichten van het regime van president Assad boekte het leger de afgelopen dagen terreinwinst op de rebellen in Aleppo, al werd dit vanmiddag wel weersproken door de opstandelingen. Het regime bouwde de afgelopen dagen bij Aleppo een forse troepenmacht op. Afgelopen weekeinde werd de aanval ingezet in een poging de grootste stad van Syrië te heroveren. De internationale gemeenschap vreest voor een bloedbad in de stad.

    • Hans Klis