Hongkong vreest Chinese hersenspoeling

Tienduizenden inwoners van de semi-autonome stadsstaat Hongkong hebben gisteren gedemonstreerd tegen de dreigende ‘hersenspoeling’ van hun kinderen. Na de zomervakantie beginnen voor veel van hun kinderen lessen in ‘Chinees patriottisme’, over de geweldige prestaties van de politieke leiders van China en de wonderen van de eenpartijstaat.

In Hongkong groeit de weerstand tegen de invloed van China, vijftien jaar nadat het Britse protectoraat werd overgedragen aan Peking. Er zijn spanningen over economische ongelijkheid en de komst van rijke Chinesen, die volgens inwoners van Hongkong de huizenprijzen opdrijven.

De nieuwe lesmethode wordt pas over twee jaar verplicht, maar de pro-Chinese regering van Hongkong moedigt scholen aan om er zo snel mogelijk mee te beginnen.

Ondanks de hitte gingen 32.000 leraren, ouders en kinderen de straat op. „Nee tegen hersenspoeling”, riepen de betogers. (AP)