Honderden buitenlandse studenten beboet wegens zorgverzekering

Chinese studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Foto Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee

Tenminste enkele honderden buitenlandse studenten in Nederland hebben afgelopen jaar een boete ontvangen van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) omdat zij geen basisverzekering hadden afgesloten. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad.

Het gaat veelal om studenten die niet weten dat zij zich bij een zorgverzekeraar moeten melden als zij naast hun opleiding een parttime baan of betaalde stage hebben. De boetes kunnen oplopen tot ruim 700 euro.

Werkende buitenlandse studenten zijn sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet, in 2006, verplicht een basisverzekering af te sluiten. Maar pas sinds april vorig jaar kan het CVZ ook boetes uitdelen. Hoeveel van de circa 70.000 buitenlandse studenten in Nederland sindsdien een boete kregen opgelegd, kan het CVZ niet zeggen, omdat het college niet registreert naar persoonskenmerken. “Maar we weten van het bestaan van deze groep”, aldus een woordvoerder.

HBO Raad ziet in ‘goede voorlichting’ oplossing voor probleem

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) “onderkent het probleem” en probeert om samen met onderwijsinstellingen tot een oplossing te komen. Volgens de HBO Raad moet die worden gezocht in “goede voorlichting”.

Steeds meer hogescholen en universiteiten plaatsten engelstalige waarschuwingen op hun websites om ‘bureaucratic hassle’ en ‘financial penalties’ te voorkomen. Zij maken buitenlandse studenten er op attent dat een verzekering in het land van herkomst niet volstaat als in Nederland geld wordt verdiend met een parttime baan of betaalde stage.