Holland Acht via herkansing door naar olympische finale

De Holland Acht op de voorgrond van de Britse boot en het massaal toegestroomde publiek. Foto Reuters / Darren Whiteside

De Holland Acht heeft zich vanochtend via de herkansing geplaatst voor de olympische finale. De Nederlandse boot kwam traag op gang, maar werd uiteindelijk derde. Dat was genoeg voor een plek in de finale van woensdag.

De Acht had in het Eton Dorney Rowing Centre in het westen van Londen een moeizame start en kwam bij de eerste tijdmeting als vijfde door. De roeiers hadden echter een goede eindsprint en kwamen als derde over de finish, achter Groot-Brittannië en Canada.

Kijk hieronder de herkansing van de Holland Acht terug:

De mannenacht werd zaterdag in de eerste ronde van het roeitoernooi derde in de serie achter Duitsland en Groot-Brittannië. Daarom had de Acht, die (uiteraard in wisselende samenstelling) in 1996 in Atlanta goud won en in 2004 in Athene zilver, de herkansing van vanochtend nodig om alsnog de finale te kunnen halen.

Mannen vier zonder naar halve finales

Roeiers Kaj Hendriks, Boaz Meylink, Ruben Knab en Mechiel Versluis hebben zich vanmiddag geplaatst voor de halve finales. In de series van de vier zonder kwamen ze als tweede over de finish. De Verenigde Staten eindigde als eerste.

De Nederlanders passeerden de finish ruim een seconde later dan de Amerikanen.Griekenland plaatste zich met de derde plek ook voor de halve finales. Italië eindigde als laatste en mag dinsdag herkansen. Australië plaatste zich eerder op de dag in een tijd van 5.47,06, een olympisch record.

Bekijk hieronder de race van de lichte vier zonder terug:

Dubbeltwee vrouwen aangewezen op herkansing

Inge Janssen en Elisabeth Hogerwerf slaagden er niet in zich direct voor de olympische finale te kwalificeren. De dubbeltwee eindigde in de series als vierde en mag zich morgen voor een tweede keer proberen te kwalificeren.

Het Britse duo Anna Watkins en Katherine Grainger was verreweg de beste en veroverde een plek in de finale. Ze eindigden ruim vijf seconden eerder dan de Australische dames Fiona Paterson en Anna Reymer, die zich ook kwalificeerden. Janssen en Hogerwerf kwamen ruim tien seconden na de Australische roeiers over de finish.

    • Pim van den Dool