Hockeysters maken geen fout tegen zwak België

Kim Lammers luisterde haar debuut op de Spelen op met twee treffers.

ROTTERDAM. De Nederlandse hockeysters zijn de Spelen in Londen zoals verwacht begonnen met een overwinning. De regerend olympisch kampioen versloeg gisteren België met 3-0. Morgen treft Nederland in de tweede groepswedstrijd Japan.

De ploeg van bondscoach Max Caldas speelde tegen België, op papier de zwakste tegenstander in groep A, zeker geen grootse wedstrijd. Maar dat had ook te maken met de speelwijze van België, dat zich ver terugtrok op de eigen helft.

Ondanks het veldoverwicht creëerde Nederland weinig kansen in de eerste helft. Alleen Maartje Paumen liet van zich spreken met een schot op de lat. België leek schadevrij de rust te halen, maar capituleerde alsnog. Een schot van Eva de Goede werd door Kim Lammers van dichtbij tot doelpunt gepromoveerd: 1-0.

Een mooie binnenkomer voor de 31-jarige spits, die in Londen haar olympische debuut maakt. Lammers werd niet geselecteerd voor de Spelen in Athene (2004) en ontbrak vier jaar later in Peking omdat ze onvoldoende was hersteld van een gescheurde kruisband. In de tweede helft gaf Lammers haar eerste optreden op de Spelen extra glans door op aangeven van Ellen Hoog haar tweede doelpunt te maken. De derde treffer kwam op naam van Caia van Maasakker, die haar van richting veranderde strafcorner achter de Belgische keeper Aisling D’Hooghe zag belanden.

Dat Nederland pas laat op gang kwam tegen België, weet debutante Lammers aan de spanning. „Ik was zelf ook een beetje zenuwachtig. Dit zijn de Olympische Spelen, dit is zo bijzonder. Heel erg gaaf.” NOVUM