GroenLinks wil versnelde evaluatie wietpas

Foto NRC / Rien Zilvold
Foto NRC / Rien Zilvold Coffeshop in Limburg, november 2011. Foto NRC / Rien Zilvold

GroenLinks wil dat de invoering van de wietpas versneld wordt geëvalueerd en dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten bekendmaakt hoeveel meldingen van drugsoverlast de afgelopen maanden zijn geregistreerd en wat daarmee is gebeurd.

Dat schrijft Kamerlid Tofik Dibi op de site van GroenLinks naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant over de toegenomen wietverkoop op straat.

Dibi: Opstelten moet klachten wietpas serieus nemen

Volgens Dibi is de toegenomen illegale verkoop van softdrugs een “gevaarlijke” ontwikkeling. Er is geen kwaliteitscontrole en straatdealers bieden ook zwaardere drugs aan. De overlast is de afgelopen maanden gestegen, bleek eerder al. Dibi:

“We zijn altijd tegen invoering van de wietpas geweest, en de praktijk lijkt onze argumenten nu te ondersteunen. Opstelten kan het zich niet veroorloven langer met de evaluatie te wachten. Hij moet de klachten van buurtbewoners serieus nemen. Ik wil wel eens weten hoeveel meldingen inmiddels zijn binnengekomen en wat daar dan mee is gebeurd.”

Eerder berichtte NRC Handelsblad al dat de invoering van de wietpas zorgde voor verhoogde wietverkoop op straat. Daarnaast hebben coffeeshops in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland minimaal 600 personeelsleden moeten ontslaan omdat klanten weigeren zich te registreren.

Opstelten is tevreden met wietpas

Sinds 1 mei zijn coffeeshops in het zuiden van het land verplicht alleen leden met een wietpas binnen te laten. De pas werd op 1 januari ingevoerd in de grensprovincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Klanten kunnen alleen lid worden van een coffeeshop in hun eigen woonplaats. Op die manier wil de overheid overlastgevende drugstoeristen uit het buitenland weren. In de rest van het land wordt de pas op 1 januari 2013 verplicht. Diverse steden, waaronder Amsterdam, zien niets in de maatregel.

Een maand na de invoering van de wietpas ging de NOS naar Maastricht:

Opstelten zei twee maanden geleden “in de kern” tevreden te zijn over de invoering van de wietpas, schrijft persbureau Novum. Het belangrijkste is dat het aantal drugstoeristen is teruggelopen, zei de minister toen. Hij was ook “wel tevreden” over de “scherpe” manier waarmee politie en OM de straathandel aanpakken. De minister was minder te spreken over het gebrek aan enthousiasme bij coffeeshops voor de pas, schrijft Novum. Zo sloten veel coffeeshops in Maastricht uit protest hun deuren.