Gezonder leven door tien tips

Harm Edens (rechts) stimuleert de kijker om vaker te sporten.

10xBeter: Bewegen Ned. 2, 19.25 - 20.00 uur

In ons drukke bestaan schiet de dagelijkse beweging er nogal eens bij in. Het medisch tijdschrift The Lancet schreef vorige week dat een gebrek aan beweging jaarlijks bijna net zoveel mensen het leven kost als roken. In 10xBeter: Bewegen, het nieuwe gezondheidsmagazine van NTR, probeert Harm Edens ons aan te zetten tot een gezondere levensstijl.

De presentator doet dat door op bezoek te gaan bij mensen die zo gezond mogelijk proberen te eten en te leven. Zo komt in de eerste aflevering Dirk Jan Veldhoen (86) aan het woord. Hij traint drie keer per week in de sportschool. De huisarts adviseerde hem een kunstknie, maar door ‘langdurig en rustig trainen’ is hij er weer bovenop gekomen.

Ook is er aandacht voor Sara van Ketel, een jonge hockeyster met een verstandelijke beperking. In voetbal is gehandicaptensport al jaren een vertrouwd fenomeen, maar ook gehandicaptenhockey is in opkomst. Voor Sara, zo zegt vader Arjen, is het misschien nog wel belangrijker om te sporten. „Anders zou ze een beetje inzakken, te dik worden.”

Edens toont met de portretten dat iedereen kan werken aan een gezondere levensstijl. Dat doet soms kolderiek aan. Veteraan Veldhoen legt uit hoe de sportschoolapparaten werken. Ook de feiten – probeer vier keer per dag buiten adem te zijn, door weinig sporten worden spieren strammer – zijn cliché. Toch sluit de onwetendheid van de presentator prima aan bij de doelstellingen van de NTR: iedereen informeren.

    • Jens Pauw