Gepies, getoeter, gelal én gemoedelijkheid op de grachten

01-08-2009, Amsterdam. Gay Pride, boot met Gorden. Foto Bas Czerwinski
01-08-2009, Amsterdam. Gay Pride, boot met Gorden. Foto Bas Czerwinski

Boem, boem, boem. Uit speakers klinkt luide housemuziek. De muziek komt van een wit speedbootje op de Amstel. Aan boord drie jongens. Twee met blote bast, één met Ajax-shirt, blikjes bier in de handen.

Herrieboten of lawaaischuiten worden ze genoemd. De gemeente Amsterdam is er deze zomer een campagne tegen begonnen. Veel bewoners van de grachtengordel zouden last hebben van langs varende boten met harde muziek. Daarom is sinds 1 april versterkt geluid aan boord niet meer toegestaan. De boete: 220 euro.

Is deze strenge regel wel echt nodig?

Geluidsoverlast van harde muziek was altijd al verboden op het water, vertelt een voorlichter van de gemeente. „Maar doordat er geen norm was vastgesteld, was de handhaving van het verbod moeilijker. Als de toezichthouder vond dat er sprake was van overlast, ontstond er regelmatig discussie met de mensen die staande werden gehouden. Nu voorkom je dat omdat versterkte muziek sowieso niet mag.”

Toezichthouders van waterbeheerbedrijf Waternet varen over de Amsterdamse grachten om mensen op het water te waarschuwen én te beboeten. Naar schatting varen er bij zomers weer op dit moment vijfduizend boten door de Amsterdamse grachten. TNO doet momenteel onderzoek naar de exacte drukte op het water in de stad.

We varen over de Leidsegracht, waar de gepensioneerde Minne Dijkstra en Nannie Kuiper voor de deur van hun grachtenpand zitten. Krantje lezen, mensen kijken, genieten van het weer. En daar heeft het stel liever geen „oorverdovende muziek” bij. Ze zijn dan ook blij met het toezicht van Waternet. „Een beetje levendigheid hoort bij Amsterdam, maar er zijn grenzen”, zegt Dijkstra, naast grachtenpandeigenaar ook voorzitter van de vereniging vrienden van de Amsterdamse binnenstad.

Harde muziek is niet de enige overlast die van het water komt, zegt Nannie Kuiper. Getoeter van boten, gelal van dronkaards, passagiers die piesen tegen de kant, hard varen. De lijst is eindeloos. Kuiper: „Voor de woonboten is de overlast het ergst. Als boten hard voorbij varen, deinen de woonboten. Dan vallen de kopjes van de keukentafel.”

De 25-jarige Sander Breedveld woont op een woonark op de Brouwersgracht. Hij vindt de geluidsoverlast „reuze meevallen”. „De boten met muziek varen, dus ze zijn ook zo weer weg.” Van hard varende boten heeft hij ook geen last. „Onze ark deint niet.” Vervelender vindt hij de rondvaartboten met toeristen. „Die kijken altijd onze huiskamer binnen. Amsterdammers varen tenminste gewoon voorbij zonder te staren.”

Sinds de nieuwe regel zijn er 15 boetes uitgedeeld voor geluidsoverlast op het water. Maar vandaag schrijven de toezichthouders geen bonnen uit. Ondanks de drukte op het water is de sfeer gemoedelijk. Er wordt gepicknickt, gekletst, maar niet gefeest. En dus delen de toezichthouders maar voorlichtingsfolders uit.

Het is niet de bedoeling om de gezelligheid op de grachten te bederven, zegt de gemeentevoorlichter. „We willen niet iedereen beboeten, alleen de asociale boten.” Hoe dat wordt bepaald? „Als meer mensen met de muziek kunnen meegenieten dan alleen de passagiers.” En voor speciale feestdagen wordt een uitzondering gemaakt. „Muziek op Koninginnedag en tijdens de bootoptocht van Gay Pride volgend weekend horen bij Amsterdam.”

    • Yasmina Aboutaleb