Gemiste vastendagen later compenseren

Het zit de atleten uit de Arabische wereld dit jaar niet mee. Behalve dat de Arabische Lente in veel landen tot chaos, en in sommige landen tot oorlog heeft geleid, vallen de Olympische Spelen ook nog eens pal in de ramadan, de islamitische vastenperiode. Dat is voor het eerst sinds 1980.

De Egyptische zeiler Ahmed Habash heeft daar iets op gevonden. Hij doet mee aan de ramadan maar dan wel volgens de Egyptische uurregeling. Dat wil zeggen dat Habash al om zes uur ’s avonds Britse tijd mag eten: drie uur voor zonsondergang in Londen.

Strikt genomen moeten atleten als Habash helemaal niet meedoen aan de ramadan. Het is algemeen aanvaard dat wie ziek is of op reis is, vrijgesteld wordt van het vasten. De groot-mufti van Egypte, Ali Gomaa, sprak onlangs nog een fatwa uit die bevestigt dat de Egyptische atleten vrijgesteld zijn van vasten. Hij herinnerde er wel aan dat de Koran stelt dat de gemiste dagen best later worden gecompenseerd.

Habash heeft uitgerekend dat hij na zijn terugkeer in Egypte vijf extra dagen moet vasten om in orde te zijn. De Brits-Marokkaanse roeier Moe Sbihi doet er nog een schepje bovenop: hij gaat tijdens de ramadan het iftar (de maaltijd waarmee bij zonsondergang het vasten wordt doorbroken) aanbieden aan 1.800 behoevende families in Marokko. Vervolgens gaat hij na de Spelen zelf een maand vasten.

Omdat de religie de laatste jaren zoveel aan belang heeft gewonnen, maken de atleten het zich vaak moeilijker dan strikt noodzakelijk is. Zelfs het bijzonder strikte Saoedi-Arabië heeft zijn atleten vrijgesteld van het vasten. Ook Marokko heeft dat gedaan.

Maar voor de Marokkaanse voetbalploeg is dat geen reden om niet te vasten, ondanks een verzoek van hun Nederlandse trainer Pim Verbeek die vooraf vreesde voor de prestaties van zijn team. „Vasten is een verplichting. We vertrouwen erop dat God ons zal helpen op de dag van de wedstrijd”, zei doelman Yassine Bounou voorafgaand aan het toernooi tegen het AFP. In tegenstelling tot poulegenoot Spanje is Marokko nog in de race voor de kwartfinale.

Of het vasten een impact heeft op de atletische prestaties is voer voor discussie. Het Internationaal Olympisch Comité bestelde in 2009 een studie die concludeerde dat de ramadan „slechts beperkte negatieve gevolgen heeft voor het trainen en de prestaties”. De organisatoren komen de islamitische atleten in elk geval een stukje tegemoet door de kantines 24 uur open te houden.

Correspondenten kijken elke dag vanuit de hele wereld naar de Olympische Spelen, van 27 juli tot en met 12 augustus in Londen. Daarna wordt de rubriek In Nederland hervat.

    • Gert Van Langendonck