‘ECB moet weer obligaties zuidelijke landen gaan opkopen’

Een beeltenis van het euroteken met op de achtergrond het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto AP / Michael Probst

De Europese Centrale Bank (ECB) moet zijn opkoopprogramma van staatsobligaties hervatten om de rentelasten voor Spanje en Italië te verlichten. Dat zegt de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker vanochtend in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

Volgens Juncker moeten alle beschikbare middelen worden ingezet om de gemeenschappelijke Europese munt te redden. “De wereld praat erover of de euro over een paar maanden nog wel bestaat”, aldus Juncker.

‘ECB en EFSF bereiden zich voor op steunen Spanje en Italië’

Een van de te nemen maatregelen is het opnieuw opkopen van Zuid-Europese staatsobligaties door de ECB en het Europese noodfonds EFSF. Beide organisaties bereiden zich daar volgens Juncker op voor. “Maar er is nog niet besloten wat we precies op welk moment gaan doen.” De ECB heeft zich in het openbaar steeds verzet tegen het hervatten van het opkoopprogramma. De centrale bank vindt dat het aan de politiek is de problemen in de eurozone op te lossen.

Juncker uitte verder scherpe kritiek op de Duitse neiging openlijk te spreken over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Volgens Juncker doen Duitse politici dit alleen voor binnenlandse consumptie:

“Waarom veroorlooft Duitsland zich eigenlijk voortdurend de luxe binnenlandse politiek met de eurocrisis te vermengen? Wat blijft er nog over van dat wat we gemeen hebben, als alle zeventien regeringen dat zouden doen?”

    • Pim van den Dool