Deze stewardess gaat nooit met vakantie

People gather to watch Newark Liberty International Airport 's new virtual Customer Care Representative avatar who talks as they walk near Friday, July, 27, 2012, at Newark Liberty International Airport in Newark, N.J. The avatar, Liberty, will recite a 90-second script that answers frequently-asked questions, such as how to find baggage claim. Liberty, who is named after the airport, starts speaking any time a person comes within 30 feet of the avatar. And her eyes appear to follow as a person walks past. (AP Photo/Mel Evans)
People gather to watch Newark Liberty International Airport 's new virtual Customer Care Representative avatar who talks as they walk near Friday, July, 27, 2012, at Newark Liberty International Airport in Newark, N.J. The avatar, Liberty, will recite a 90-second script that answers frequently-asked questions, such as how to find baggage claim. Liberty, who is named after the airport, starts speaking any time a person comes within 30 feet of the avatar. And her eyes appear to follow as a person walks past. (AP Photo/Mel Evans) AP

Wie op zoek is naar de bagage claim op Newark Liberty International Airport in Newark, New Jersey, in de Verenigde Staten, hoeft alleen maar deze vrouw aan te schieten. Ze geeft binnen 90 seconden alle antwoorden op veelgestelde vragen, zonder dat je erom hoeft te vragen. Want zo is Liberty, zoals dit hologram heet, geprogrammeerd.

Liberty, of Libby, is een van de drie Airport Virtual Assistants (AVA’s) die zijn aangeschaft door de luchthavenorganisatie van New York en New Jersey. De komende zes maanden worden Liberty en haar collega’s ingezet om te zien hoe reizigers erop reageren.

Zodra een persoon binnen een straal van zo’n 9 meter komt, begint Liberty haar verhaal te doen. Zo wijst ze de weg naar de taxistandplaats en de bussen. Maar ze geeft ook praktische reistips en vertelt welke veiligheidsregels op de luchthaven van toepassing zijn. En met haar ogen volgt ze voorbijgangers.

Op de website airportone.com staan de voordelen van een AVA opgesomd. Zo kun je een AVA ook instellen om reclame te maken. Het uiterlijk van het hologram kan worden veranderd. En een AVA kent meerdere talen. Maar wat er gebeurt als er een storing is, of hoe duur een AVA precies is, wordt niet vermeld.

De overige twee AVA’s worden binnenkort geïnstalleerd op LaGuardia en John F. Kennedy International Airport.