Crisis Curaçao: coalitie is steun kwijt

De regering van Curaçao heeft gisteravond haar meerderheid verloren. Eugene Cleopa van de MAN-partij heeft zijn steun aan de coalitie opgezegd. Die heeft daardoor nog maar 10 van de 21 zetels in de Staten van het eiland. Toch is er een kans dat de drie partijen onder leiding van premier Gerrit Schotte (MFK) kunnen doorregeren met steun van één of twee eenmansfracties. Een ander alternatief voor verkiezingen is dat Curaçao een zakenkabinet krijgt om de financiële problemen van het eiland op te lossen.

Cleopa was ontevreden over de armoede en toenemende criminaliteit op het eiland, maar ook over de omgangsvormen binnen de coalitie. Directe aanleiding voor zijn opstappen zijn bedreigingen van mede-coalitielid Helmin Wiels van Pueblo Soberano, zo bleek gisteren op een persconferentie. Wiels zou Cleopa verteld hebben dat hij, als hij opstapte, zijn grafkist kon bestellen. In het Antilliaans Dagblad noemt Wiels hem vandaag „een politiek kadaver”.

Premier Schotte moet zijn lot nu in handen leggen van de twee eenmansfracties die eerder met het kabinet flirtten. De belangrijkste daarvan is die van Anthony Godett. Hij was tien jaar geleden de populairste politicus van de Nederlandse Antillen, maar kreeg een gevangenisstraf voor corruptie. „De vraag is wat Schotte hem biedt in ruil voor steun”, zegt politicoloog Freek van Beetz, die tot oktober 2010 drie opeenvolgende premiers van de Antillen adviseerde. „Welke prijs wil hij betalen?”

Schotte werd twee jaar geleden de eerste premier van het nieuwe land Curaçao, dat deel uitmaakt van het koninkrijk. Eerder deze maand kreeg hij van de ministerraad van het koninkrijk een zogeheten aanwijzing om zijn begroting op orde te brengen. Die kent een tekort van 9 procent. De aanwijzing is de toch al matige relatie met Nederland niet ten goede gekomen. Vorig jaar trok een rapport van Paul Rosenmöller de integriteit van Schotte en een aantal andere regeringsleden in twijfel.

Volgens sommigen op Curaçao moet een zakenkabinet de bezuinigingen uitvoeren. Schotte is daar tegen, maar als het hem niet lukt de eenmansfracties aan zich te binden, verkiest hij het misschien boven nieuwe verkiezingen.