Bondgenoten vind je makkelijker tijdens de Spelen

Tussen het judo en beachvolleybal door wil David Cameron een oplossing vinden voor de burgeroorlog in Syrië.

Prime Minister Tayyip Erdogan (R) of Turkey is greeted by Britain's Prime Minister David Cameron at Downing Street in London July 27, 2012. Erdogan will also attend the inauguration ceremony of the 2012 London Olympic Games as Cameron's guest. REUTERS/Matthew Lloyd/Pool (BRITAIN - Tags: POLITICS SPORT OLYMPICS) REUTERS

Correspondent Verenigd Koninkrijk & Ierland

Londen. De Britse premier David Cameron heeft het druk. Natuurlijk, hij leidt een land dat gastheer is van het grootste sportevenement ter wereld. Maar hij gebruikt de Spelen ook voor politiek. Met meer dan honderd staatshoofden en politici in Londen heeft hij daarvoor een uitgelezen kans.

Cameron sprak sinds eind vorige week met onder anderen president Dilma Rousseff van Brazilië, de premier van Kazachstan en de leiders van Algerije, Libanon en de Palestijnse gebieden. En vrijdag een uur lang met zijn Turkse collega Recep Erdogan.

Het onderwerp van gesprek is niet sport, maar Syrië. Want Downing Street beseft dat „de Olympische Spelen op elk moment in het niet kunnen verzinken”, zo zei een anonieme regeringsbron tegen persbureau Reuters, met een verwijzing naar de slag om de Syrische stad Aleppo.

Ingrijpen lijkt onvermijdelijk geworden. „Het aantal verklaringen over het gebruik van massavernietigingswapens en de verhoogde spanning in Aleppo betekent dat we geen toeschouwer kunnen blijven”, zei Erdogan na afloop van zijn gesprek met Cameron. Ze bespraken onder meer hoe ze de Syrische oppositie kunnen steunen, hoe ze meer getrouwen van president Bashar al-Assad kunnen overhalen om over te lopen en hoe ze de druk op Assad kunnen verhogen.

Daarvoor is draagvlak van Rusland in de VN-Veiligheidsraad onontbeerlijk. Dus als de Russische president Vladimir Poetin eind deze week in Londen is voor de judowedstrijden – hij is immers fan en zelf drager van een zwarte band – zal Cameron hem vergezellen. Officieel zal het gesprek gaan over handel. Maar de Britse premier zal ook proberen de Rus ervan te overtuigen zijn steun voor Assad te laten varen. Poetin vindt dat de Syrische crisis door praten moet worden opgelost, niet door ingrijpen.

De sport maakt het gesprek misschien makkelijker. De Russisch-Britse relatie is kil sinds de vergiftiging van de Russische ex-spion en Kremlincriticus Alexandr Litvinenko in Londen in 2006. Ondanks herhaald verzoek van de Britten weigert Moskou de vermeende moordenaar uit te leveren. En tot ongenoegen van de Russen verschaft Londen politiek asiel aan Poetin-tegenstander Boris Berezovski en de Tjetsjeen Achmed Zakajev. Pas vorig jaar herstelde het contact enigszins, toen Cameron Moskou bezocht.

Vrijdag sprak Cameron al kort met premier Dimitri Medvedev, die zaterdag het beachvolleybal bezocht.

De dertig Syrische sporters zijn ondertussen aan het werk. „We willen de wereld een ander beeld geven van Syrië dan wat ze nu op de televisie zien. Het zou geweldig zijn als ons volkslied in Londen wordt gespeeld”, zei de 23-jarige sprinter Ghofrane Mohammed tegen diverse media. Het team tekende vorige week de speciale vredesmuur in het olympisch dorp, dat een wapenstilstand tijdens de Spelen promoot, maar wilde verder geen commentaar geven. Het hoofd van het Syrisch olympisch comité is niet in Londen. Hij kreeg geen visum.

    • Titia Ketelaar