Batmanschutter officieel aangeklaagd voor moord

James Holmes, de verdachte van de dodelijke schietpartij in de Century 16-bioscoop in Aurora, werd vandaag voor de tweede keer voorgeleid .
James Holmes, de verdachte van de dodelijke schietpartij in de Century 16-bioscoop in Aurora, werd vandaag voor de tweede keer voorgeleid . Foto CBS Denver

James Holmes, de verdachte van de schietpartij in de Century 16-bioscoop in Aurora waarbij twaalf mensen omkwamen, is aangeklaagd voor 142 strafbare feiten waaronder 24 voor moord en 116 voor poging tot moord.

Dat meldt persbureau Reuters. De aanklachten werden de 24-jarige Holmes vandaag voorgelegd in een rechtbank in Colorado. Vorige week werd hij voor de eerste keer voorgeleid. Volgens analisten zal de rechtszaak vooral gaan over de geestelijke gesteldheid van Holmes, schrijft persbureau AP.

Bij een huiszoeking bleek de woning van Holmes vol met boobytraps te zitten. De student neurowetenschappen wordt daarom ook aangeklaagd voor het bezitten van explosieven.

Slachtoffers en nabestaanden waren aanwezig bij de tweede zitting in de zaak tegen Holmes. Foto AFP / Kevork Djansezian

Tijdens de zitting leek Holmes even verdwaasd als vorige week, al wisselde hij dit keer wel een paar woorden met zijn advocaten. Vandaag werden er geen rechtstreekse beelden uitgezonden vanuit de rechtszaal, dit zou volgens de aanklager de rechtszaak kunnen beïnvloeden. De rechter legde daarnaast alle betrokkenen - advocaten en politie - een spreekverbod op.

Bij de aanslag op de bioscoop op 20 juli kwamen twaalf mensen om en raakten 58 mensen gewond. De vermeende schutter opende aan het begin van de nachtelijke première van de nieuwste Batman-film ‘The Dark Knight Rises’ het vuur op het publiek.

    • Hans Klis