Banken en autobouwers aan zet

Een aantal autobouwers doet het ondanks het moeilijke Europees klimaat goed. Maar er is twijfel over de resultaten van financiële instellingen.

Veelgeplaagde financiële instellingen en goed presterende automobielconcerns doen hun opwachting in het halfjaarcijferseizoen. Maandag steekt HSBC van wal, naar vermogen de grootste bank van Europa. Door hogere inkomsten, vooral op de Aziatische markt, boekte de Britse bank tijdens het eerste halfjaar van 2012 een fiscale winst van 10,4 miljard euro. Een stijging met 11 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De halfjaarresultaten worden echter overschaduwd door een aantal wanpraktijken waarvan de bank wordt beticht. Eerder deze maand rapporteerde de Amerikaanse Senaat dat HSBC betrokken zou zijn bij witwassen en het ontduiken van Amerikaanse sancties tegen Iran. HSBC wordt ook genoemd in de Libor-zaak.

Dinsdag maken de Zwitserse bank UBS, eveneens betrokken in de zaak, en Deutsche Bank hun halfjaarresultaten bekend. Die laatste gaf vorige week dinsdag al openheid over de resultaten. Deutsche Bank zag de winst voor belasting het afgelopen kwartaal dalen van 1,8 miljard in het tweede kwartaal van 2011 naar 1 miljard dit jaar. Afwachten wordt of de bank zal afkondigen of het medewerkers zal ontslaan, dat nieuws meldde het Duitse Handelsblatt twee weken geleden. Andere financiële instellingen die hun cijfers bekend maken, zijn de verstrekker van betaalkaarten MasterCard, beursbedrijf NYSE Euronext, en de verzekeringsmaatschappijen Metlife, Prudential Financial, Allianz en Delta Lloyd. Die laatste kreeg in juli meer vrijheid van Aviva. De Britse verzekeraar verkocht toen 37 miljoen aan aandelen Delta Lloyd.

Deze week publiceren ook drie grote autoconcerns hun halfjaarcijfers. De resultaten van Fiat Group staan in het teken van de verzadigde automarkt in Europa. Analisten gaan ervan uit dat Fiat desondanks behoorlijke goede cijfers zal presenteren, door de prestaties van Chrystler waar het Italiaanse concern meerderheidsaandeelhouder van is.

Ook Toyota en General Motors hebben dit jaar goed geboerd. General Motors (halfjaarcijfers op donderdag) verkocht een record aantal auto’s in China. Toyota dat vrijdag resultaten presenteert, wist zich te herstellen van de Tsunami in Japan vorig jaar. Toyota is opnieuw de grootste autobouwer ter wereld met een groei in de verkoop met 34 procent tot 4,97 miljoen auto’s. General Motors verkocht 4,67 miljoen auto’s: een toename van 9 procent. De Duitse autobouwer BMW maakt woensdag zijn resultaten bekend. Het concern verkocht het eerste half jaar circa negenhonderdduizend wagens meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een stijging van 8,1 procent. BMW verwacht over heel 2012 een record.