AWVN: eenmalige bonus in plaats van loonstijging

Werkgeversvereniging AWVN wil een structurele loonsverhoging in de cao afkopen met een eenmalige, belastingvrije uitkering volgend jaar. Deze uitkering zou maximaal twee procent van het bruto salaris zijn, wat bij een modaal inkomen van circa 33.000 euro neerkomt op 660 euro.

Dat bevestigt Hans van der Steen, directeur arbeidsvoorwaardenbeleid van de AWVN na berichtgeving in De Telegraaf. Bij de AWVN zijn circa 19.000 ondernemingen aangesloten met in totaal twee miljoen werknemers. De AWVN is betrokken bij de helft van de circa duizend cao’s.

Met de bonus wil de AWVN enerzijds de druk van loonstijging op bedrijven verlichten en anderzijds de koopkracht van consumenten stimuleren. Mede door de crisis ligt het arbeidsvoorwaardenoverleg vrijwel stil. In de eerste helft van dit jaar zijn 25 procent minder cao’s (167) afgesloten dan in dezelfde periode vorig jaar, meldde de AWVN deze maand.

Een uitkering van 2 procent van de bruto loonsom is hoger dan de gemiddelde loonstijging van 1,65 procent in alle cao’s in 2012, zegt Van der Steen. Hij spreekt van „een flinke koopkrachtinjectie”. „Bij een bruto loonsom voor de hele arbeidsmarkt van 200 miljard euro heb je het met een uitkering van 2 procent over 4 miljard.” Een deel van de consumenten zal het bedrag wel op de bank zetten of er schulden mee afbetalen. In 2010 gaf het kabinet 4,3 miljard euro aan spaarloon vrij dat „in zeer belangrijke mate is opgepot”, erkent Van der Steen.

„Het is een onorthodox voorstel in een onorthodoxe tijd”, zegt hij. Een nieuwe Tweede Kamer zou na de verkiezingen akkoord moeten gaan met de belastingvrije uitkering. De gederfde belastinginkomsten zouden deels gecompenseerd worden met hogere btw-opbrengsten als consumenten meer uitgeven.

Vakcentrales FNV, CNV en MHP hechten meer aan structurele loonsverhoging, onder meer voor de pensioenopbouw, zeggen ze in een reactie. Een woordvoerder van de FNV spreekt van een „proefballon”. De MHP vindt het voorstel „mager”. CNV-voorzitter Jaap Smit ziet het als een mogelijke oplossing voor bedrijven die geen loonsstijging kunnen betalen, maar wil het bespreken tijdens het cao-overleg. Het ministerie van Sociale Zaken wil niet reageren.