Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

ANWB krijgt recordaantal pechhulpvragen uit buitenland

De bosbranden in Spanje waren een van de redenen voor het grote aantal hulpaanvragen bij de ANWB. Foto AFP / Lluis Gene

De ANWB Alarmcentrale heeft vorige week een recordaantal pechhulpvragen uit het buitenland gekregen. Er werd zesduizend keer hulp verleend aan automobilisten, een record. Het vorige record van 5750 hulpverleningen dateert uit 2009.

De meeste hulpvragen kwamen uit Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, vooral over start-, koel- en koppelingsproblemen. In Spanje en Marokko was een ‘opmerkelijke’ daling van het aantal voertuigen dat werd geholpen. Dat komt volgens de ANWB doordat Marokkaanse Nederlanders vaker voor het vliegtuig kiezen. Ook blijven velen vanwege de ramadan in Nederland.

De ANWB ontving de afgelopen week in totaal meer dan 75 duizend telefoontjes, meldt persbureau Novum. De drukste dag was maandag 23 juli met ruim elfduizend. Vooral de bosbranden in Spanje en het mooie zomerweer in Nederland zorgden voor de extra drukte.

ANWB verwacht ook komende twee weken nog veel drukte

De alarmcentrale verwacht ook de komende twee weken nog flinke drukte, vooral in Frankrijk kunnen de wachttijden oplopen. Veel Nederlanders reizen dan weer terug naar huis.

Het aantal vakantiegangers dat ervoor kiest om op doordeweekse dagen te reizen neemt toe, meldt de ANWB verder. Ze proberen zo de lange files in het weekend te vermijden, merken de steunpunten van de ANWB in Lyon, München en Barcelona op.