Air France-KLM dieper in rode cijfers door gevolgen crisis

Air France-KLM leed in het tweede kwartaal een zwaar verlies door reorganisatiekosten en stijgende brandstofprijzen. Foto AFP / Eric Piermont

Air France-KLM is in het tweede kwartaal van dit jaar flink dieper in de rode cijfers beland. De luchtvaartcombinatie leed een nettoverlies van 895 miljoen euro, tegen een verlies van 145 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg wel met 4,5 procent naar 6,5 miljard euro.

Het verlies van Air France-KLM is onder meer te wijten aan de onzekere economische tijden en de daaruit voortvloeiende hoge brandstofprijzen. Het bedrijf had verder te kampen met reorganisatielasten ter waarde van 368 miljoen euro en een negatief resultaat op derivaten van 372 miljoen euro.

Het operationeel resultaat was met een verlies van 66 miljoen euro wel een stuk beter dan vorig jaar, meldt persbureau Novum vanochtend. Volgens bestuursvoorzitter Jean-Cyril Spinetta toont dat aan dat het reorganisatieprogramma van Air-France KLM zijn eerste vruchten afwerpt.

‘Verbetering productiviteit noodzakelijk door brandstofprijzen’

Desondanks blijft het volgens het bedrijf van levensbelang dat het reorganisatieprogramma voortvarend wordt uitgevoerd. Spinetta zegt daarover:

“In een steeds onzekerder economisch klimaat in combinatie met volatiele brandstofprijzen en instabiele wisselkoersen is de verbetering van onze productiviteit en het besparen van kosten meer dan ooit noodzakelijk.”

In het tweede kwartaal bleven de brandstofkosten gelijk ten opzichte de eerste drie maanden van dit jaar. Over het eerste halfjaar steeg de brandstofrekening echter met 469 miljoen euro naar 3,6 miljard euro, een stijging van vijftien procent.

    • Pim van den Dool