Hollande mengt zich in strijd voor foie gras

Op het hoogste politieke niveau woedt inmiddels een strijd tussen Frankrijk en Californië, over een intrinsiek onderdeel van de Franse keuken.

Deze maand werd in Californië eenwet van kracht die de productie en de verkoop van ganzen- en eendenlever verbiedt. De wet, die werd aangenomen onder druk van de dierenrechtenlobby, betekent dat de Franse foie gras uit de schappen verdwijnt in de Amerikaanse staat. President François Hollande zei zaterdag dat hij „het noodzakelijke” zou doen om Californië te bewegen de ‘vette lever’ weer toe te staan.

Hollande was op werkbezoek in het departement Gers, waar traditioneel veel foie gras geproduceerd wordt. Hij sprak van een „Frans product dat trots stemt” en stelde dat de fokkers de afgelopen jaren al grote inspanningen hebben geleverd om te voldoen aan de Europese normen voor dierenwelzijn.

Foie gras ontstaat door het vetmesten van eenden of ganzen, doorgaans door via een kunststof buis maïs in de keel van de vogels te gieten. Critici beschouwen dit als dierenmishandeling.

Het is niet voor het eerst dat verschillen in eetcultuur voor spanningen zorgen tussen Frankrijk en de Verenigde Staten. In 1999 creëerde de milieuactivist en voormalig presidentskandidaat José Bové een internationale rel toen hij een McDonalds-restaurant in aanbouw onttakelde in de Zuid-Franse stad Millau. Het was een reactie op een verhoging van de Amerikaanse importbelasting op de beroemde schimmelkaas Rocquefort met 300 procent.

De economische gevolgen van het Californische verbod zijn betrekkelijk gering. De Franse diplomatie vreest desondanks voor imagoverlies, vanwege de voortrekkersrol die de Amerikaanse staat vaak speelt.

Philippe Martin, de socialistische regiopresident van de Gers, heeft Franse restaurateurs tot een boycot van Californische wijn opgeroepen - „net zolang tot het verbod is ingetrokken”.