Vijf keer naar het museum tijdens de Spelen

Wat museumtips voor wie naar Londen gaat. Voor die middag waarop je geen kaartjes voor de wedstrijden hebt, en toch iets wilt ondernemen:

1. Olympic and Paralympic medals British Museum (gratis)
Tentoonstelling over de geschiedenis en productie van de medailles van 1850 tot nu. Met twee voorbeelden van de London 2012-medailles.

2. Olympic Journey, Royal Opera House (gratis)
Aan de hand van de verhalen van zestien sporters, onder wie Fannie Blankers-Koen, wordt het verhaal van de Olympische Spelen verteld. De tentoonstelling bevat materiaal uit het Olympisch Museum in Lausanne.

3. Build the Truce, Imperial War Museum (gratis)
Tijdens de Olympische Spelen in het oude Griekenland was het gebruikelijk dat de deelnemende landen een (tijdelijk) staakt-het-vuren sloten. Sinds 1992 nemen de VN ook altijd een vredesverklaring aan, in aanloop naar de Spelen. Deze tentoonstelling kijkt naar de geschiedenis van wapenstilstanden, onder meer aan de hand van verhalen van ooggetuigen van de oorlogen in Noord-Ierland, Sierra Leone, en Kosovo.

4. Summer of Sport, Science Museum (gratis)
Een (interactieve) tentoonstelling over de toekomst van sport. Hoe volgen wetenschappers bijvoorbeeld sporters terwijl die in luttele seconden een afstand afleggen, en kunnen draagbare sensoren sporters vooruit helpen? Hoe kunnen prothetische armen en benen paralympiërs helpen?

5. History of the London Olympics, University of Westminster (gratis)
Londen organiseerde twee keer eerder de Spelen, in 1908 en 1948. Opvallend veel alumni van de University of Westminster deden mee, en de universiteit hielp bij de openingsceremonie en de organisatie van de marathon van 1908. Foto’s en memorabilia uit die tijd zijn te zien in de Regent Street Cinema.

    • Titia Ketelaar