Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rebellen houden stand in Aleppo - steun van Saoedi-Arabië en Qatar

Scherpschutter van het Vrije Syrische Leger neemt zijn positie in in de stad Aleppo. Foto Reuters / Obeida Al Naimi

Het Syrische leger heeft de stad Aleppo vandaag bestookt met tanks en artillerie. Maar volgens activisten van de oppositie hebben hun strijders nog steeds grote delen van de stad in handen. Dat lieten zij weten aan persbureau AP.

In diverse wijken van Aleppo, waaronder Salaheddine, waren vandaag hevige gevechten tussen het Syrische leger en strijders van de oppositie. Salaheddine, sinds vorige week een bolwerk van de rebellen, zou nog steeds in handen zijn van de oppositie.

Sinds de Syrische rebellen een week geleden hun offensief in Aleppo begonnen zijn er 192 doden, veelal burgers, gevallen, aldus het Syrische Observatorium de Mensenrechten.

Saoedi-Arabië en Qatar bereid oppositie te steunen met wapens

Het hoofd van de Syrische Nationale Raad, Abdel Basset Sida, riep vandaag de internationale gemeenschap op om de rebellen te bewapenen:

“Als de internationale gemeenschap niet wil optreden zou ze de oppositie moeten steunen met antitankraketten en luchtafweerraketten. We zijn op zoek naar internationale steun om onze opstand tegen het regime van wapens te voorzien.”

Saudi-Arabië en Qatar hebben al aangegeven bereid te zijn de rebellen te helpen. Naar verluidt sluizen ze via Turkije geld naar de oppositie, die het gebruikt om wapens en andere voorraden aan te schaffen.

De Syrische minister van buitenlandse zaken, Walid al-Moallem, bekritiseerde de inmenging door regeringen in het Midden-Oosten. Hij zei dat de landen namens Israël de rebellen steunen.

“Israël is het brein achter deze hele crisis.”

Reuters verslag van de strijd in Syrië: