Spoorboekje van de Spelen dag 2: hockeysters beginnen aan verdedigen olympische titel

Hockeyster Kitty van Male slaat de bal, gisteren tijdens een oefenwedstrijd van Nederland tegen de VS in de Riverbank Arena. Foto AP / Bullit Marquez

nrc.nl blikt tijdens de Spelen iedere wedstrijddag vooruit op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag, op dag 2, beginnen de Nederlandse hockeydames aan het verdedigen van hun olympische titel.

De hockeysters van bondscoach Max Caldas moeten hun grootse prestatie van vier jaar geleden zien te evenaren, toen Nederland in de finale in Peking met 2-0 te sterk was voor gastland China. Het moet raar lopen willen de hockeydames niet opnieuw heel ver komen, want het Nederlandse vrouwenelftal stond op de laatste dertig grote internationale toernooien (vijftien Champions Trophy’s, zeven EK’s, vier WK’s en vier Olympische Spelen) steevast op het erepodium.

Coach Caldas vindt favorietenrol ‘wel lekker’

Bondscoach Caldas weet dat heel Nederland nu in Londen opnieuw niets minder goud van zijn ploeg verwacht. “Prima, dat vinden we wel lekker”, zei Caldas daar onlangs over in het magazine De Zomer van Londen. De coach kreeg donderdag nog wel te maken met een forse tegenvaller: verdedigster Willemijn Bos raakte tijdens een oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten zwaar gekwetst aan een knie. Ze bleek later haar kruisband te hebben gescheurd, waardoor ze de Spelen moet missen.

De hockeysters zullen zich vermoedelijk zonder veel problemen plaatsen voor de halve finales. In de halve finale wacht waarschijnlijk een confrontatie met aartsrivaal Duitsland, maar ook wereldkampioen Argentinië en de Amerikaanse hockeydames gelden als kandidaten voor goud. Nederland speelt vanochtend vanaf kwart voor twaalf zijn eerste groepswedstrijd tegen België.

Bekijk hieronder een video over de ‘gouden’ finale van vier jaar geleden in Peking:

Marianne Vos is terug van blessure en gaat voor goud

Kans op goud is er ook vandaag voor Nederland. Wielrenster Marianne Vos heeft namelijk haar zinnen gezet op het winnen van de wegwedstrijd, die vanmiddag wordt verreden. In Peking reed Vos een sterke wedstrijd, maar slaagde ze er niet in een medaille te halen. Wel haalde Vos vier jaar geleden goud bij de puntenkoers op de baan. Dit jaar heeft Vos zich echt op het wegwielrennen geconcentreerd.

Vos, vijfvoudig Nederlands kampioen op de weg, brak eind mei nog haar sleutelbeen, maar zat veel sneller dan verwacht weer op de fiets. Ze werd eind vorige maand tweede bij het Nederlands kampioenschap en zei in NRC Handelsblad dat het snelle herstel van haar sleutelbeenbreuk wel eens extra motiverend kan werken voor de wedstrijd in Londen:

“Het hoeft niet verkeerd uit te pakken. Ik ben ook niet bang voor een terugslag. Ik heb in de winter een goede basis gelegd en ook in mei heb ik goed getraind.”

Vos vier jaar geleden op de wielerbaan van Peking na het behalen van de gouden medaille op de puntenkoers. Foto NRC / Bas CzerwinskiVos vier jaar geleden op de wielerbaan van Peking na het behalen van de gouden medaille op de puntenkoers. Foto NRC / Bas Czerwinski

En verder vandaag…

In het Aquatics Center in Londen staat dag twee van het zwemtoernooi op het programma. Nadat de estafettevrouwen gisteravond zilver pakten op de 4 x 100 meter vrije slag, is het vandaag de beurt aan de mannen. Zwemmers Nick Driebergen, Bastiaan Lijesen, Lennart Stekelenburg, Joeri Verlinden, Dion Dreesens en Sebastiaan Verschuren zullen vanmiddag in de series proberen de finale te bereiken, wat de Nederlandse mannen in Peking niet lukte.

Ook vandaag: een hoop Nederlandse boten in actie bij de series van het roeien en de eerste races voor de Nederlandse zeilers. Ten slotte begint in de Basketball Arena vandaag het mannentoernooi en zullen de ogen van de wereld gericht zijn op de eerste wedstrijd van de Verenigde Staten, om half vier vanmiddag tegen Frankrijk. Het ‘Dream Team’ is in Londen de grote favoriet en hoopt de olympische titel van vier jaar terug te prolongeren.

Bekijk het volledige programma van dag 2 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.

    • Pim van den Dool