Romney zou aanval Israël op Iran steunen - ‘VS zullen niet wegkijken’

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney bezoekt de klaagmuur in Israël. Foto Reuters / Nir Elias

De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zou zijn steun geven aan een preventieve Israëlische militaire aanval op het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft Romneys adviseur voor buitenlands beleid Dan Senor gezegd. Romney is vandaag in Israël aangekomen.

Als Israël actie moet ondernemen om te voorkomen dat Iran de materialen produceert voor een atoombom, zou Romney dat besluit respecteren, zei Senor. Een dergelijk oorlogszuchtig standpunt werd niet eerder door Romney ingenomen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heette Romney welkom “als een gezant van de Verenigde Staten” en zei dat hij en Romney het eens zijn over de dreiging die uitgaat van een nucleair Iran. Netanyahu zei een recente speech van Romney in Nevada te hebben gezien, waarin Romney een nuclair Iran het grootste gevaar ter wereld noemde. Netanyahu zei:

“Mitt, we zijn het volledig eens. We moeten eerlijk zijn en erkennen dat alle sancties en diplomatie het Iraanse kernprogramma tot dusver geen seconde hebben vertraagd. Daarom geloof ik dat we naast sancties een sterke militaire dreiging nodig hebben om iets aan de situatie te kunnen veranderen.”

Romney houdt later vandaag in Jeruzalem een toespraak waarin hij zal vertellen dat hij en de Verenigde Staten “niet weg zullen kijken” van Iran.

Verslag Reuters van bezoek Romney aan Jeruzalem: