Militairen - maar nu voor de lege stoelen

Na twee dagen Spelen is er al ophef ontstaan. Niet over de sport zelf, maar over de vele lege stoelen die er in de stadions zijn. Zie deze prachtige fotocollage van televisiezender Channel 4.

Lege tribunes vanochtend op Wimbledon

Lege tribunes vanochtend op Wimbledon Lege tribunes vanochtend op Wimbledon

The Guardian stelde vanochtend vast dat tijdens de eerste wedstrijden in de basketbalarena 70 procent van de onderste rijen in het stadion niet was gevuld. En dat is de plek die is gereserveerd voor sponsoren, olympische functionarissen, de nationale bonden en de media.

En Tim Layden van Sports Illustrated twitterde:

Locog, het Londense organiserende comité, stelt een onderzoek in. Want één van de dingen die Londen wilde, herhaalde Locog-voorzitter Seb Coe twee weken geleden nog eens, was dat de stadions zouden zijn gevuld met ,,de blije gezichten van mensen die echt voor de sport komen”. Dat betekende dat de grote meerderheid naar de gewone man zou gaan - niet naar sponsoren. En Coe dreigde bedrijven die niet kwamen opdagen, bij naam te noemen.

De lege tribunes zijn vooral zuur voor al die Britten die geen kaartje wisten te bemachtigen. Het thuisland mocht 6,6 miljoen kaarten verdelen. Maar de belangstelling was zo groot, dat meer dan de helft van mensen die zich had ingeschreven, moest worden teleurgesteld. Op het voetbal na - dat niet in Londen maar elders plaatsvindt - zou alles zijn uitverkocht.

Coe gaf vanochtend tijdens een persconferentie uitleg:

,,Dit is is bij de eerste ronden niet ongewoon. Er zijn duizenden geaccrediteerden die proberen uit te vogelen hoe ze hun tijd moeten verdelen. Neem mijzelf. Ik ging gisteren naar vier stadions en bleef overal een uur.”

Niet alle lege stoelen zijn overigens te wijten aan hotemetoten die niet komen opdagen. Stephen Moss, verslaggever van The Guardian, concludeerde dat je tijdens een dressuurcompetitie van acht uur lang ook behoefte krijgt aan pauze:

Locog vult nu de tribunes met militairen en schoolklassen. En kaartjes die niet worden gebruikt of na een uur worden teruggeven, worden gerecyled, merkte mediatrainer David Prescott. Hij ontdekte dat de ticketbalie in het park de niet geclaimde kaartjes opnieuw verkoopt, en bemachtigde voor 5 pond een kaart voor het basketbal.

Update (16.50): Volgens staatssecretaris Hugh Robertson zijn niet de sponsoren de schuldigen, maar de nationale olympische comités. Sponsors Atos, British Airways, Coca-Cola, EDF, McDonald’s en Thomas Cook hebben allemaal een verklaring uitgebracht waarin zij ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de lege stoelen.