Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Marianne Vos wint goud bij wielrennen - sterkste in kopgroep van drie

Marianne Vos of The Netherlands crosses the finish line after winning the women's cycling road race event during the London 2012 Olympic Games in London on July 29, 2012. AFP PHOTO/CARL DE SOUZA
Marianne Vos of The Netherlands crosses the finish line after winning the women's cycling road race event during the London 2012 Olympic Games in London on July 29, 2012. AFP PHOTO/CARL DE SOUZA Marianne Vos komt in de stromende regen over de finish. Foto AFP / Carl De Souza

Marianne Vos heeft goud gewonnen bij de olympische wielerwedstrijd op de weg. De 25-jarige wielrenster was in de stromende regen in de sprint de sterkste van een kopgroep van drie, met medevluchtsters Lizzie Armitstead en Olga Zabelinskaya.

Vos was samen met de Britse en de Russische op veertig kilometer van de finish weggesprongen uit het peloton. De Brabantse was al de grote favoriet voor de wegwedstrijd bij de vrouwen. Ze maakte de verwachtingen tijdens de race over 140 kilometer meer dan waar.

De olympische wegtitel was nog het enige belangrijke hiaat op de erelijst van Vos. Vier jaar geleden strandde de meervoudig wereldkampioene in Beijing op de zesde plaats. Ze maakte dat toen wel enigszins goed door op de baan goud te pakken bij de puntenkoers.

Interview met Vos voorafgaand aan de olympische race:

Eerste reactie van Vos na afloop van haar race:

Annemiek van Vleuten veertiende

Vos toonde zich vandaag de hele koers buitengewoon actief, al werden verschillende pogingen om weg te springen in de kiem gesmoord. Met nog veertig kilometer te gaan, toen de twee beklimmingen van Box Hill al achter de rug waren, lukte dat samen met Armitstead, Zabelinskaya en Shelley Olds alsnog.

Toen Olds door een lekke band uit de kopgroep was weggevallen en de achtervolging van het peloton stokte, werd duidelijk dat de drie vrouwen vooraan de medailles mochten gaan verdelen. Zabelinskaya deed nog een vergeefse poging om solo naar de finish te rijden. Armitstead gokte op haar sprint, maar moest op The Mall, dichtbij Buckingham Palace, haar meerdere erkennen in Vos.

Annemiek van Vleuten was op de veertiende plaats de tweede Nederlandse. Ellen van Dijk en Loes Gunnewijk finishten op grote achterstand.