Goud voor Fransen op 4×100 vrije slag - twee wereldrecords bij zwemmen

Frankrijk heeft op de 4×100 vrije slag bij de mannen goud gewonnen. De Verenigde Staten, met zowel topper Ryan Lochte als sterzwemmer Michael Phelps in het team, kwamen niet verder dan een tweede plek. Wereldkampioen Australië greep zelfs helemaal naast het eremetaal en werd achter Rusland vierde.

France's Clement Lefert, Amaury Leveaux and Fabien Gilot celebrate after winning the men's 4 x 100m freestyle relay final swimming event at the London 2012 Olympic Games at the Olympic Park on July 29, 2012 in London. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON De drie eerste zwemmers van Frankrijk op de 4x100 vrije slag, Clement Lefert, Amaury Leveaux en Fabien Gilot, vieren hun overwinning. Foto AFP / Christophe Simon

Frankrijk heeft op de 4×100 vrije slag bij de mannen goud gewonnen. De Verenigde Staten, met zowel topper Ryan Lochte als sterzwemmer Michael Phelps in het team, kwamen niet verder dan een tweede plek. Wereldkampioen Australië greep zelfs helemaal naast het eremetaal en werd achter Rusland vierde.

Frankrijk nam met de overwinning revanche voor het nipte verlies van de VS op de 4×100 meter vier jaar geleden in Bejing. Toen maakten de Amerikanen een achterstand in de laatste meters van de race goed. De Fransen deden dat nu.

Toch was de overwinning van Frankrijk enigszins verrassend. Vooraf was vooral een duel tussen de VS en Australië verwacht.

Yannick Agnel was de grote man bij de Fransen. Als slotzwemmer zette hij een achterstand van 55 honderdsten van een seconde op de Amerikaanse slotzwemmer Lochte om in een voorsprong van 45 honderdsten. De eindtijd van de Fransen was 3.09,93 minuten, de Verenigde Staten kwamen uit op 3.10,38.

Vollmer pakt goud op 100 meter vlinderslag

De Amerikaanse Dana Vollmer won eerder op de dag goud in een wereldrecord op de 100 meter vlinderslag. Met een tijd van 55,98 was ze acht honderdsten sneller dan de oude toptijd. Zilver was er voor de Chinese Ying Lu in 56,87 seconden. Het brons ging naar de Australische Alicia Coutts die na 56,94 seconden aantikte.

Vollmer zwom gisteren al Inge de Bruijn uit de boeken. De Nederlandse had tot dan toe het olympisch record in handen. Dat stond op 56,61 seconden. De Bruijn zwom die tijd twaalf jaar geleden in Sydney.

Wereldrecord op 100 meter schoolslag door Zuid-Afrikaan

Camille Muffat uit Frankrijk won vandaag goud op de 400 meter vrije slag. In 4.01,45 minuten zette de Française een nieuw olympisch record neer. Ze bleef Allison Schmitt uit de Verenigde Staten (4.01,77) net voor.

Grote verliezer was Federica Pellegrini. De Italiaanse werd, net als vier jaar geleden vijfde. Bij de twee wereldkampioenschappen tussen de Spelen in won zij twee keer goud op de afstand.

Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh legde beslag op het goud bij de mannen in de 100 meter schoolslag. Hij legde de twee baantjes af in 58,46 seconden, een nieuw wereldrecord. Van der Burgh was bijna een halve seconde sneller dan zilverenmedaillewinnaar Christian Sprenger (58,93).

Sebastiaan Verschuren hevig teleurgesteld:

Weinig Nederlands zwemsucces vandaag

Sebastiaan Verschuren slaagde er tot zijn eigen teleurstelling niet in zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter schoolslag. Hij werd in de halve finale elfde.

Ook Nick Driebergen, die voor een finaleplaats op de 100 meter rugslag ging, kwam te kort. Hij werd in zijn halve finale tiende.

En dat waren niet het enige Nederlandse minpuntjes op de tweede zwemdag in Londen. Ook meldde Femke Heemskerk zich af voor de 200 meter vrije slag. Zij gaat zich volledig richten op de 100 meter vrije slag.

‘Femke beter getraind voor 100m’:

    • Niels Posthumus