Hockeydames winnen met 3-0 van België

De Nederlandse hockeydames hebben in de eerste groepswedstrijd met 3-0 gewonnen van België. Kim Lammers vond twee keer het doel en Kaya van Maasakker was verantwoordelijk voor de derde treffer. Dinsdag speelt de regerend olympisch kampioen de tweede groepswedstrijd tegen Japan. De ploeg van Max Caldas speelde zeker geen grootse wedstrijd, al had dat ook

Women hockey players from the Netherlands embrace each other after Eva de Goede (unseen) scored the first goal in the preliminaries match against Belgium at the 2012 Summer Olympics, Sunday, July 29, 2012, in London. At left is Belgium's Gaelle Valcke(AP Photo/Bullit Marquez) De hockeydames vieren de eerste treffer in de wedstrijd. Foto AP / Bullit Marquez

De Nederlandse hockeydames hebben in de eerste groepswedstrijd met 3-0 gewonnen van België.

Kim Lammers vond twee keer het doel en Kaya van Maasakker was verantwoordelijk voor de derde treffer. Dinsdag speelt de regerend olympisch kampioen de tweede groepswedstrijd tegen Japan.

De ploeg van Max Caldas speelde zeker geen grootse wedstrijd, al had dat ook met de speelwijze van de opponent te maken, schrijft persbureau Novum. België trok zich ver terug op eigen helft en wilde het torenhoog favoriete Oranje zo het spelen onmogelijk maken.

In de eerste helft creëerde Nederland weinig kansen. Alleen Maartje Paumen liet van zich spreken met een schot op de lat. België leek schadevrij de rust te halen, maar capituleerde alsnog. Een schot van Eva de Goede werd door Lammers van dichtbij tot doelpunt gepromoveerd.

Het was een droomdebuut op de Spelen voor de fysiek sterke spits, die de edities van 2004 en 2008 moest missen. Na de thee werd het nog mooier voor Lammers. Op aangeven van Ellen Hoog maakte ze na vijf minuten haar tweede treffer.

Bijzonder was ook het verhaal van de maker van de derde treffer. Van Maasakker was eigenlijk reserve voor de Spelen, maar door het afhaken van de geblesseerde Willemijn Bos mocht ze toch haar opwachting maken. Met een gelukje luisterde ze haar olympisch debuut op met een treffer. Een strafcorner werd van richting veranderd en belandde achter de Belgische doelman.

Hoge verwachtingen van hockeyteam

De hockeysters moeten hun grootse prestatie van vier jaar geleden zien te evenaren, toen Nederland in de finale in Peking met 2-0 te sterk was voor gastland China.

De hockeysters zullen zich vermoedelijk zonder veel problemen plaatsen voor de halve finales. In de halve finale wacht waarschijnlijk een confrontatie met aartsrivaal Duitsland, maar ook wereldkampioen Argentinië en de Amerikaanse hockeydames gelden als kandidaten voor goud.

    • Marije Willems