Duitsland schort hulp Rwanda op - ‘moet meewerken aan onderzoek’

VN-vredestroepen in de OOst-Congolese stad Goma. Foto Reuters / James Akena

Duitsland schort de ontwikkelingshulp aan Rwanda op, omdat dat de Rwandese regering de rebellenbeweging M23 in Oost-Congo zou steunen. Dat heeft het Duitse ministerie van ontwikkelingszaken bekendgemaakt. Eerder al besloten Groot-Brittannië en Nederland de ontwikkelingshulp op te schorten.

Duitsland zou tot 2015 21 miljoen euro overmaken aan Rwanda. De Duitse minister van ontwikkelingszaken Dirk Niebel zei te eisen dat Rwanda volledig meewerkt met deskundigen van de Verenigde Naties die een onderzoek zijn gestart.

“De aantijgingen moeten volledig opgehelderd worden en het moet duidelijk zijn dat Rwanda geen steun verleent aan illegale milities in het oosten van Congo.”

Nederland schortte ontwikkelingshulp vrijdag al op

Nederland besloot vrijdag vijf miljoen euro aan ontwikkelingshulp op te schorten en Groot-Brittannië heeft besloten de uitbetaling van ontwikkelingshulp die deze maand zou plaatsvinden uit te stellen. Het Nederlandse bedrag was bestemd voor het verbeteren en hervormen van de justitiële sector.

De Verenigde Staten besloten eerder al ruim 160 duizend dollar aan militaire hulp in te houden en Scandinavische leden van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank hebben de uitbetaling van 31,6 miljoen euro aan steun uitgesteld tot september.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat Nederland de hulp aan Rwanda gaat “herzien” in afwachting van het antwoord van Rwanda op de aantijgingen.

Het Rwandese ministerie van buitenlandse zaken verklaarde vrijdag de “haastige beslissingen op basis van dunne bewijzen” te betreuren.

Congolese president Kabila: steun Rwanda aan M23 ‘publiek geheim’

In een rapport van de VN wordt Rwanda ervan beschuldigd te hebben geholpen bij de oprichting van rebellenbeweging M23. Bovendien zou Rwanda wapens en financiële steun hebben geleverd. Dit is in strijd met VN-sancties.

De opstand in het oosten van Congo heeft geleid tot het ergste geweld in jaren. Meer dan 260 duizend mensen zijn de afgelopen drie maanden ontheemd geraakt. De strijd trekt een zware wissel op de VN-vredesmissie in Oost-Congo.

De Congolese president Joseph Kabila betichtte buurland Rwanda dit weekend er ook al van rebellen in het oosten van Congo te steunen. Kabila noemde de Rwandese steun voor de rebellenbeweging M23 “een publiek geheim.”

De Congolese regering onderzoekt ook berichten dat Oeganda de rebellen zou steunen. Zowel Oeganda en Rwanda ontkennen banden te hebben met M23.

    • Niels Posthumus